Bytt bank - spar 30.000 i året

Du kan spare inntil 30.000 kr på å bytte alle dine banktjenester fra dyreste til billigste bank.

                                                                                                                                                                                                                                                           Foto: P4
Foto: P4

Ifølge Finansnæringens Hovedorganisasjon gjorde 15 % av den norske befolkning dette i fjor.

 

- Det er fortsatt mange som kvier seg for å bytte bank, selv om det er store penger å spare, opplyser Forbrukeradvokat Ola Fæhn.

 

- Fremdeles er det en del hindre som gjør at bankbytte oppfattes som tungvint. Ved flytting av boliglån, må det betales et tinglysingsgebyr på et par tusen kroner. Noen banker tilbyr å dekke dette. Videre tar det tid å sammenlikne tilbud, og det kan også være vanskelig. Ikke minst gjør medlemstilbud og produktpakker det vanskeligere å sammenlikne.

 

Enklere å bytte bank

Myndighetene vil nå gjøre det enklere å skifte bankforbindelse. Det etableres en ny nettside - finansportalen.no - og det vurderes at kundene skal få beholde sitt kontonummer ved flytting.

 

- Det er så mye penger å spare på bankbytte, at alle oppfordres til å komme seg opp av sofaen, minst en gang i året, sier Ola Fæhn.

 

Jevnlige undersøkelser legges ut på nettet. Blant annet er det en oversikt fra februar 2007 på VG.no/dine penger. Denne viser at det særlig er de nye nettbankene, som er konkurransedyktige.

 

Spørsmål fra lytterne: 

 

Vi har tatt opp ett båtlån på 50.000 hvor vi fikk effektiv rente på 6 %. Er dette høy rente? Vi har huslånet i samme banken fra før av. Mvh. Susanne

 

Ola Fæhn: Hvis dere har lavere rente på boliglånet, så kan dere sjekke muligheten for å øke dette lånet, med sikkerhet i boligen.  Normalt vil boliglånet ha lavere rente, hvis sikkerheten er god nok.

 

Banken min glemte å ta renter for lånet mitt. Jeg fant det ut selv og sa ifra. Kan de da kreve at jeg skal betale rentene tilbake de året? Tommy

 

Ola Fæhn: Det er noen juridiske grenser her, og ikke minst har banken et ansvar for å få fornøyde kunder. Jeg ville derfor tatt opp med banken, for å finne en mellomløsning. Eventuelt kan Bankklagenemnda vurdere de juridiske grensene.

 

Hei! Er det noen av dere glupinger i p4 som vet hvor mange man må være i bilen for å kunne kjøre i kollektivfeltet? Hilsen Marit i kø på e18..

 

Ola Fæhn: Man må nok være mange nok til å fylle opp en buss, er jeg redd. Eller så kan du gå over til elektrisk bil.

 

Vi er to som slår oss sammen. Hva kan vi gjøre angående bank og forsikring. For å få best rente/vilkår?

 

Ola Fæhn: Bruk noen minutter på å sjekke hvem som har de beste tilbudene. Sjekk for eksempel http://www.VG.no/.

 

Fosterdatteren min fikk overført 142.- i arv etter moren. Banken, DnB, tok 60 .- i gebyr!

 

Ola Fæhn: Fy til DnB. Bytt til en gebyrfri bank.

 

Kan du hjelpe meg? Svigerfar skal på avlastning på sykehjemmet, men kommunen sier at de må betale for dette! Er det noe nettsted der det står noe om dette? Det haster! Takknemlig for kort svar om dette!

 

Ola Fæhn: Normalt er det en betaling på sykehjemsplass, som beregnes ut fra inntekter og formue. Vilkårene for dette, vil du antakeligvis finne på nettsiden til den kommunen det gjelder. Sjekk også på http://www.odin.no/, om departementet har noen generelle regler om dette.

 

Hvor står Fokus Bank på lista? Er det en dyr eller billig bank ?

 

Ola Fæhn: Sjekk http://www.VG.no/dinepenger.

 

Jeg vurderer å bygge hus. Er det lurt å regne med ei rente på bortimot 9%?

 

Ola Fæhn: Byggelånsrente er ofte dyrt. Har du en tilleggssikkerhet f.eks. i nåværende bolig, så bør du sjekke om det kan gi deg mulighet for gunstigere rente på hele eller deler av beløpet.

 

I Postbanken sin nettbank kommer det opp hvem som eier kontoen du overfører til. Et lite tips :) tom-inge

 

Ola Fæhn: Hvis Postbanken har dette, også til adressater du ikke har overført penger til før, så mener jeg at dette bør være løsningen for alle. Send en melding til Finansminister Halvorsen og be om at dette blir lagt inn som lovpålagt standard. 

 

Helvetes nettet! Bruk kontofon for da bli alt du taste inn gjentatt sånn at du kan kontroller at alt stemme! Hilsen Ole

 

Ola Fæhn: Problemet er antakeligvis at bankene foretrekker at du gjør jobben helt selv, og derfor vil de helst ha alle til å bruke nettet. Jeg vil derfor tro at de fleste banker " straffer" kontofonbrukere med høyere gebyrer.