Eksperten: -Ikke gi tips

Hva gjør du om kelneren søler vin på deg? Hva om julebordet blir ødelagt av forferdelig mat? Ola Fæhn forbereder deg på julebordsesongen.

Ola Fæhn - julebord Foto: Andreas Stjernvang
Ola Fæhn - julebord Foto: Andreas Stjernvang

Vi er snart inne i julebordsesongen, noen er kanskje allerede i gang, og klisjeene er mange. Man hører stadig om folk som er i overkant ærlige med sjefen etter den femte akevitten, med påfølgende oppvask i etterkant. Men hva gjør du når det er restauranten som har skylda for en ødelagt kveld? Ola Fæhn har vært hos Lise og fortalt litt om dine rettigheter på julebordet.

 

Kelneren er erstatningsansvarlig

- Man har jo disse typiske situasjonene der rødvinsflaska velter i fanget ditt eller at det blir sølt øl over deg, og gjør kelneren dette er han faktisk erstatningsansvarlig, forklarer Fæhn.

- Dette ansvaret tar da restauranten, og det mest vanlige er å ta med klærne på et renseri og sende regningen til restauranten. Men avklar dette på forhånd, snakk gjerne med kelneren så du har noen å kontakte senere.

 

Tort og svie

Det som for mange kanskje kan være det kjedeligste med en slik opplevelse er at kvelden er ødelagt. Men å få erstatning for tort og svie bør man ikke regne med.

- Nei, en slik erstatning dekker nok bare økonomiske tap, det være seg en renseriregning eller i noen tilfeller innkjøp av nye klær.

 

-Ikke betal driks

Av og til kommer man opp i situasjoner der maten på ingen måte står i forhold til forventningene, og der dette er tilfellet vil det være på sin plass å kreve prisavslag.

- Og betal for all del ikke driks. Det er mange som sitter med den gamle troen at man skal betale 10 prosent driks uansett, men dette har forandret seg. Kelnere i dag får lønna si av arbeidsgiveren, og i dag er det derfor slik at vi drikser bare når vi er fornøyde.

 

Du kan høre hele intervjuet hos der Ola også svarer lytterne her.