Et varmt bad forbrenner like mange kalorier som å gå i 30 minutter

Forskere hevder at en time i badekaret kan gi like god helseeffekt som en gåtur.

BADEKAR: Ifølge forskere burde du vurdere å droppe gåturen til fordel for et varmt bad. Foto: Shutterstock
BADEKAR: Ifølge forskere burde du vurdere å droppe gåturen til fordel for et varmt bad. Foto: Shutterstock

Forskere ved Universitetet i Loughborough i England mener nå at det å ta et varmt bad kan være like helsegivende som å gå i 30 minutter.


Det skriver Side3.no.

I et eksperiment undersøkte forskerne hvilken effekt bading hadde på 14 menn, sammenlignet med andre aktiviteter. Mennene skulle enten sykle i én time, eller ligge i et bad med 40 varmegrader i samme tidsperiode. 

Hensikten var at kroppstemperaturen skulle øke med 1 grad i løpet av timen.

Og fasiten?

Forskerne fant ut mennene forbrant flere kalorier ved å sykle, men at det varme badet ga et kaloriforbruk på 140 kcal. I tillegg var blodsukkernivået ti prosent lavere hos mennene som badet.

Til sammenligning forbrenner man rundt 140 kalorier ved å gå i 30 minutter.


Saken fortsetter under bildet.
Gåtur
GÅTUR: Det frister kanskje mer med et varmt bad enn en gåtur? Foto: Shutterstock

Testen viste også at badet virket like dempende på betennelse i kroppen som treningen. En av forskerne, Steve Faulkner, viser til at jevnlig passiv oppvarming kan redusere kroniske betennelser i kroppen.

Flere studier tyder også på at spa er godt for kroppen. En finske studie fra 2015 viser til at jevnlige besøk i badstu kan redusere risikoen for slag eller hjertefeil hos menn. Det er passiv oppvarming som er fellesnevneren, skriver Side3.

I 2016 konkluderte forskere ved Universitetet i Oregon at passiv oppvarming gjennom varme bad kan senke blodtrykket, trolig gjennom å øke nivået av nitrogenmonoksid i blodet. Flere andre studier viser til tilsvarende konklusjon.