Kritikken hagler mot prinsesse Madeleine

Det var prinsesse Madeleine som stjal oppmerksomheten under prins Gabriels dåp på fredag.

KRITIKK: Kritikken hagler mot prinsessen etter antrekket hun hadde på seg i prins Gabriels dåp.  Foto: NTB scanpix
KRITIKK: Kritikken hagler mot prinsessen etter antrekket hun hadde på seg i prins Gabriels dåp. Foto: NTB scanpix

Fredag var en stor dag for den svenske kongefamilien, da prins Carl Philip (38) og prinsesse Sofias (32) yngste sønn, prins Gabriel (3 mnd), ble døpt. 


Prinsesse Madeleine (35) og hennes ektemann Christopher O'Neill (43) var selvsagt til stede, men nå får antrekket prinsesse Madeleine valgte å bruke under seremonien hard kritikk, skriver Seher.no. Organisasjonen Djurens rätt er nemlig sinte for at prinsessen bar en kåpe laget av lammepels. 

«På fredag ble prins Gabriel døpt, hvor prinsesse Madeleine kom i en kåpe av persianerpels. (...) Pelsen tas fra lam som slaktes 3-6 dager gamle. Alle kongelige er forbilder og har et stort anvar. Å kle seg i pels er uetisk og vi håper at vi slipper å se dette igjen. Prinsesse Madeleine, ta ansvar for en mer dyrevennlig verden», skriver Djurens rätt på sin Facebook–side. 

Kåpen er av merket Valentino og skal koste ca 82 000 svenske kroner, ifølge Expressen

Overraskende
Det er ikke bare dyreorganisasjonen som reagerer på prinsessens kåpevalg. Motejournalist og redaktør i VIXEN, Ida Elise Eide Einarsdóttir, sier til P4 at hun er overrasket over prinsessens kåpevalg.

– Jeg synes det er veldig overraskende at den svenske prinsessen velger å bruke pels. Spesielt i disse dager hvor fokuset på anti–pels er så sterkt – også internasjonalt. Prinsesse Madeleine er ikke bare et forbilde og en rollemodell for mange, hun har også stor påvirkningskraft. Jeg antar jo at hun er sin egen rolle bevisst, og synes derfor det er overraskende at hun velger å fronte noe så kontroversielt som pels. Det er verken etisk eller særlig trendy, og jeg synes det er rart at hun ikke forutså reaksjonene som ville komme. 

Organisasjonen Djurens rätt er en av Sveriges største når det kommer til dyrs rettigheter. Lederen i organisasjonen Camilla Björkbom mener det er svært kritikkverdig at kongehuset ikke tar avstand i dette tilfellet.

– Det er veldig opprørende at hun går med denne kåpen og at kongefamilien ikke er mer informert enn som så. Kongefamilien burde tenke på hvilket budskap de sender, sier hun. 

Saken fortsetter under bildet:
buuuu
LAMMEPELS: Prinsesse Madeleine hadde på seg en kåpe av lammepels under sermonien. Foto: NTB scanpix
 
– Pels er på retur
Einarsdóttir forteller videre at pels på mange måter er et slags siste tabu.

– Det noen ser på som mote, ser andre på som dyreplageri. Det handler om verdier, og dermed blir pelsdebatten også en svært ladet verdidebatt med steile motsetninger. Det kommer til å fortsette så lenge pels eksisterer i motebildet og så lenge pelsindustrien fortsatt er en statsstøttet næring slik den er blant annet her hjemme. 

Andre motehus som også har sagt nei til pels i sine fremtidige kolleksjoner er Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Ralph Lauren og Gucci. 

– Pels er på retur. Internasjonalt tunge og toneangivende designere som nå sist Armani tar avstand fra pels med lovnader om å kutte det fra sine kolleksjoner. Stadig flere moteredaktører, journalister, stylister og influencere tar også til orde for anti–pels, sier Einarsdóttir.

Hun forteller videre at en rekke designere og motehus fortsatt bruker pels i sine kolleksjoner, selv om vi ser langt mindre pels på catwalken. 


Kongehuset svarer
Hoffets informasjonssjef Margareta Thorgren bekrefter at prinsessen bar en kåpe av lammepels under dåpen. Hun understreker at jakken er laget av et eldre lam.

– (...) Det jeg på generelt grunnlag kan si om lammeskinn, er at det er noe som mange både ikler seg og som man har i sine hjem, da det anses for å være slitesterke produkter. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken. 

Motejournalisten mener pels er et luksusprodukt vi ikke trenger og at alternativene har blitt mange de siste årene.

– Da tenker jeg først og fremst på fuskepels. Det er supertrendy akkurat nå, og kommer i en rekke utgaver og prisklasser fra luksusmotehus til high street og kjedebutikker. Det er viktig å huske på at det også er utfordringer knyttet til for eksempel fuskepels når det kommer til bærekraft, sier Ida Elise Eide Einarsdóttir til P4.