Lurt trill rundt av bilverkstedet?

Noen av oss blir skremt av å sette inn bilen på verksted. Blir vi lurt? Kan vi stole på at de ikke fikser på mer enn det som er galt? Hva blir prisen, før vi kan få med oss bilen hjem?

 Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

- Verkstedsprisene varierer kraftig, og det er ikke alle i bransjen som er like flinke til å gi prisopplysninger slik loven krever, opplyser forbrukeradvokat Ola Fæhn.

 

Forbrukerombudet har derfor forhandlet fram retningslinjer for hvilken informasjon som skal gis (Se www.norgesbilbransjeforbund.no). I en pristest fra Forbruker-rapporten fra 2005, varierte prisene på kontrollen fra 375 til 650 kr.

 

Feilene de ulike verkstedene fant ble også priset. Her varierte prisene for å EU godkjenne samme testbil, fra 5.000 til 17.000 kr. Noen pristester viser at merkeverkstedene er opptil 30 % dyrere enn andre. Mens andre tester igjen viser at det er svært vilkårlig hvilke verksteder som er billigst.

 

- Sjekk priser

Noen tester viser også at det ikke er noe særlig å tjene på å ta turen over svenskegrensen. Verkstedskjeder som har markedsført seg som billigst, kommer ikke alltid best ut i pristestene.

 

- Dette er derfor et område hvor det kan være mye å spare på å sjekke priser flere steder hvis du vet hva som er galt. Samtidig bør man forhøre med venner og kjente, om noen kan anbefale en bilmekaniker å stole på, anbefaler Fæhn.

 

Leverer du bilen på verksted for vanlig reparasjon er du beskyttet av håndverkertjene­ steloven. Forbrukerrådet kan behandle klager, og Forbrukertvistutvalget kan avgjøre tvister (se http://www.forbrukerportalen.no/temaer/reparasjon_av_bil%20og www.forbrukertvistutvalget.no).

 

- Be om fastpris

Du bør få oppgitt en fastpris for arbeidet. Denne prisen er verkstedet bundet av og skal være inkludert merverdiavgift, hvis det ikke er sagt noe annet. Er det ikke gitt fast pris bør du be om en prisantydning. Prisen skal aldri bli mer enn 15 % høyere enn antydet, med mindre det er snakk om tilleggsbestillinger. Avtales ikke noe om prisen, så skal det betales vanlig timepris.

 

Arbeidet skal avsluttes til avtalt tid eller innen rimelig tid. Har du en bil som ikke er mer enn fem år gammel, så vil mangler være dekket av forbrukerkjøpsloven. Du må da levere den inn til selgeren eller importøren.

 

- Har du periodisk service eller andre reparasjoner på en ny bil, som du ikke skal reklamere på, så kan du gå til hvilket verksted du vil. Importørene kan ikke kreve at service utføres av merkeverksteder for at de skal dekke en senere reklamasjon eller garantireparasjon, opplyser Fæhn.

 

Spørsmål og svar:

 

Jeg bor i Rogaland og har kjøpt en bil med garanti 6 md. i Oslo. Må jeg da til Oslo for å reparere den?

 

Du må ta kontakt med forhandleren i Oslo og høre hvordan han ønsker det. Han har antakeligvis en lokal verksted-kontakt. Er det en reklamasjonssak er kostnader til frakt mv. forhandlerens problem.

 

Hva er den korteste betalingsfristen et verksted kan ha. Fikk en regning 18.4 som skal være betalt 23.4. Jeg hadde bilen på verksted den 13.4.

 

Det er ingen lovbestemt frist. det er derfor avtalefrihet, men fristen må være rimelig. Det er svært vanlig å tilby 14 dagers betalingsfrist, i de fleste bransjer. Det syntes jeg man også skal ha på verkstedsregninger.

 

Jeg har et problem. Jeg har hus ved siden av en bensinstasjon. Jeg er sterkt plaget av søppel som kommer inn i min hage. Har jeg noen rettigheter i forhold til å få satt opp et gjerde mot stasjonen?

 

Her er det eventuelt naboloven som kommer inn og regulerer dine rettigheter. Dette sier § 2; Ingen må ha, gjera eller setja i verk noko som urimeleg eller uturvande er til skade eller ulempe på granneeigedom. § 10 sier at: Tilstand eller tilhøve som strider mot nokor føresegn i § 2, § 3, § 4, § 5 har grannen krav på vert retta. Et gjerde høres ut som en fin løsning, som du bør ta opp med stasjonen.

 

Jeg har nettopp kjøpt en brukt bil. Nissan Primera 99mod. Skal på langtur i sommer, og trenger å vite hva som bør byttes. Og eventuelt bytte det. Tror i hvert fall dempere skal byttes. Hva koster en stor service og inkludert bytte av dempere? Bør jeg velge merkeverksted?

 

Du bør høre med en teknisk kyndig om hva som bør byttes, f.eks. en fra NAF eller KNA. Så bør du ta en telefonrunde for å få pristilbud. Merkeverksted er ikke noe stort poeng, med mindre de er prisdyktige eller det er noen mekanikere der du stoler spesielt på.

 

Må jeg gå til merkeverksted for å opprettholde nybilgarantien på bilen min?

 

Nei - det har de ikke lenger lov til etter at vi fikk en EU bestemmelse om dette. Oppstår det en feil som skyldes at servicen er utført uriktig eller ikke i det hele tatt, så vil det ikke være en mangel du kan kreve rettet av importøren. Da må du eventuelt klage til verkstedet som har gjort dårlig arbeid med servicen.

 

Jeg har fast verksted og aldri hatt noen problemer med kvalitet og pris. Helt sikkert mange slike verksteder. Ha en god dialog med mekaniker!

 

Jeg har også et fast verksted som jeg stoler på. De fleste bør forsøke å finne noen de stoler på til å ta diagnoser. Vet man hva som skal gjøres, er det like greit å sjekke priser hos ulike verksted.

 

Hvis man får en handikapbil er man da en like fullverdig kunde som en som kjøper en lik bil ut av egen lomme med tanke på service?

 

Selvfølgelig er man likeverdig og har de samme forbrukerrettigheter.

 

Jeg kjøpte brukt bil og garantien gikk ut etter du par måneder. Så jeg tok full test av bilen på verkstedet så alt skulle være i orden med bilen for garantien gikk ut. Alt var ok. Men når bilen skulle på eu-kontroll på samme verksted et par måneder etterpå fant de masse feil som ikke kunne ha kommet på et par måneder. Dermed ble jeg en fattig mann.

 

Da kan det virke som om verkstedet som gjorde garantiutløps-kontrollen ikke gjorde jobben sin. De kan da komme i ansvar for ting de burde oppdaget.