Ola Fæhn - låne-pc og -mobil

Hvilke rettigheter har du når mobilen ryker? Forbrukeradvokaten har vært hos Lise for å svare på dette og mange andre spørsmål.

 Foto: P4
Foto: P4

Hvis mobilen din ryker og du går til butikken for å klage på den er det ofte ikke så enkelt som man skulle ønske. Og særlig ikke når telefonen er mer enn 2 år gammel. Men hvilke regler er det som gjelder?

 

Minst 5 år

- Mobiltelefonene skal i utgangspunktet holde i minst 5 år. Nå er det nok andre grunner til at mange velger å bytte telefon oftere enn det, det kommer stadig nye modeller med flere funksjoner, og dette er noe folk vil ha, sier forbrukeradvokat Ola Fæhn.

- Bransjen skylder på at folk skifter ut telefonen lenge før det har gått 5 år, per i dag så er gjennomsnittlig levetid på en mobiltelefon 2,1 år. Det pågår for tiden en rettssak der forsikringsselskapet Forbrukerforsikring mener at mobilen må holde i 5 år, mens elektronikkbransjen på sin side mener at 2 år er nok.

 

Krav på lånemobil

For mange av oss kan det være problematisk å være uten mobiltelefon eller pc mens verkstedet jobber med å rette opp feil og mangler. Ofte kan dette at lengre tid enn forventet, og da har du ifølge Fæhn krav på å få låne tilsvarende produkt.

- Ja, hvis det går over en uke fra du leverer fra deg telefonen eller pc' en, kan du kreve å få låne et tilsvarende produkt mens de reparerer din.