Ola Fæhn om båtsesongen

- Du kan spare penger på å kjøpe båt nå, sier forbrukeradvokat Ola Fæhn.

 Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Den norske båtsesongen har så vidt meldt seg i form av mild mai-medvind og våryre båtentusiaster med sjøsprøyt i gliset. P4s forbrukeradvokat Ola Fæhn er raus med råd og tips til deg som skal kjøpe båt.

 

Med en økonomi som går som det griner kjøper nordmenn båter som aldri før. Importen økte generelt med 16 % i fjor.

- Men flere båter betyr også flere klager på båtkjøp. Dette er en stor utfordring for Forbrukerrådet, som årlig mottar omtrent 1500 henvendelser om båt, sier Fæhn.

 

Når bør man kjøpe båt?

 

- De fleste tror at man gjør de beste båtkjøpene om høsten, men Dine Penger har gjort en omfattende prisundersøkelse på Finn.no som konkluderer med at det ikke er noen systematisk variasjon i prisene på ulike årstider. Ved at du slipper kostnader til vinterlagring og båtpuss, kan du spare noen penger på å gjøre båtkjøpet nå, opplyser Ola Fæhn.

 

Når det gjelder kjøp av ny båt, kan det imidlertid stille seg annerledes skal vi tro Båtmarkedet.no. For dem som syntes at båtkjøp blir for kostbart, så kan leie være en mulighet.

Det kan være verd å merke seg at man bør bruke båten minst seks uker i sesongen for at kjøp skal være lønnsomt, ifølge Dine Pengers beregninger.

 

Hva bør sjekkes?

- Skal du kjøpe brukt båt, bør du bruke litt tid på å bli kjent med båtmarkedet. Bruk litt tid på Internett, og prut alltid på prisen som oppgis! råder Ola Fæhn.

 

Fæhn påpeker at dersom du ikke har greie på båt, men har funnet en bår du vil kjøpe så bør du spandere noen hundrelapper på en teknisk sjekk ved et båtverksted eller Kongelig Norsk Båtforbund.

 

- Vil du ikke bruke dette, så ta en prøvetur, og ta en kikk på skroget om det ser helt ut og uten plastpest-byller og liknende. I motoren bør du se spesielt etter svidde ledninger og rustne mekaniske deler. Vil du forsikre deg om at båten ikke er stjålet, må du be om dokumentasjon på tidligere eierforhold, og et godt råd er også å sjekke i småbåtregisteret.

 

Båtplass svir på pungen

I storbyer kan den største utfordringen med båtkjøp være å finne en båtplass. Prisene for båtplasser varierer, men gjennomsnittsprisen for å leie en meter båtplass i Norge er på 3350 kroner, men vil du ha plass på Aker Brygge må du ut med 6000 kroner, ifølge Dine Penger.

 

Skal du kjøpe egen båtplass så er gjennomsnittsprisen per meter omtrent 45 000 kroner, men det finnes eksempler på plasser som går for flere hundre tusen kroner.

 

Hvilke rettigheter har du?

- Det kan være lurt å skrive kontrakt på kjøpet. Men uansett om du har skrevet kontrakt eller ikke, så er du beskyttet av forbrukerkjøpsloven hvis du som privatperson kjøper av en profesjonell, eller av kjøpsloven hvis du kjøper privat, sier Ola Fæhn.

 

En standard båtkontrakt finner du på Forbrukerportalen eller på Dine Penger.

 

- Selv om du har kjøpt en brukt båt, i den stand den befinner seg, har du rett til å klage på uriktige opplysninger for eksempel feil årsmodell, eller mangelfulle opplysninger som at båten tidligere er kollisjonsskadd, påpeker Fæhn.

 

Du har også klagerett dersom båten er i dårligere stand enn du kunne forvente. Kjøper du av en privatperson kreves det at mangelen er vesentlig for at du skal kunne klage på et båtkjøp.