Ola Fæhn: Vår i hagen

Så er det tiden igjen, hvor naboen begynner å kommentere den mosegrodde gressplenen din og den høye busken som skjermer for sola. Tiden er inne for å klargjøre hagen.

 Foto: Shuttertstock
Foto: Shuttertstock

Byggvarekjedene koser seg for tiden - etter mat og drikke, er det byggevarer vi kjøper mest av. Vi bruker ca. 40 milliarder årlig på slike varer.

 

- Før man bestemmer seg for hvilket hageutstyr man skal velge, bør man sjekke om det finnes noen forbrukertester, forteller forbrukeradvokat Ola Fæhn.

 

Blant annet kan man sjekke nettsidene http://www.forbrukerradet.no/ og http://www.viivilla.no/.

 

Store prisvariasjoner 

Er man opptatt av pris, bør man sjekke prisen i flere forretninger, og gjerne ta noen søk på nettet. Det er store prisvariasjoner på samme produkter i de ulike byggvarekjedene.

 

- Du skal ikke alltid stole på at førprisen oppgis korrekt. Det syndes en del i markedsføringen. En førpris skal både være reell og være tilbudt til den prisen i en seksukers periode før salget. Er markedsføringen ikke korrekt, kan Forbrukerombudet reagere, sier Fæhn.

 

En del feilmerking

Hver tredje norske byggvareutsalg fører utemøbler fra ødelagt regnskog. Er du opptatt av regnskogen så spør etter FSC merkingen. Dessverre er det en del feilmerking, så du bør i tillegg forhøre deg med butikken om de har kjennskap til hvor møblene kommer fra.

 

Gressklippere og hagemøbler har en levetid vesentlig mer enn to år. Reklamasjonsfristen er derfor fem år etter forbrukerkjøpsloven, hvis noe er galt.

 

- Brukerfeil, vanlig slitasje og ytre påvirkninger som f.eks. et lynnedslag er ikke beskyttet av reklamasjonsretten. Dette kan man lese mer om i Forbrukerjungelboka, opplyser Fæhn.

 

Blir hageutstyr eller utemøbler stjålet, så vil man normalt få forsikringsdekning for tapet. Forsikringsselskapene har imidlertid begrensninger i hvor store beløp de dekker. Begrensningene ligger mellom 10.000 og 20.000 kr. Dyrt utstyr bør man derfor låse inn om kvelden, og dyre hagemøbler på utsatte steder bør man forsøke å låse fast.