Slik unngår du kortsvindlerne

- Misbruker noen pinkoden din har du klare rettigheter, sier vår forbrukeradvokat.

 Foto: Maria Røbech Lillebo
Foto: Maria Røbech Lillebo

- Bankkortsvindel er blitt et stort problem! For 10 år siden arbeidet jeg i Forbrukerrådet, og da advarte vi om kortsvindel som et kommende problem. Det var eksempler på dette i utlandet, men et lite kjent fenomen i Norge, forteller vår forbrukeradvokat Ola Fæhn til P4.  

 

I dag derimot opplever mange norske bankkunder å bli offer for kyniske svindlere og får tappet kontoene sine for store beløp, ifølge Dagbladet 7. mai.

 

Vær på vakt i utlandet

Særlig forsiktig bør man være med bankkortet når man reiser utenlands i sommer, ifølge Aftenposten Forbruker.no. Spesielt i faresonen er du dersom du reiser til Bulgaria, Russland, Romania, Egypt, Brasil, Thailand, Malaysia og Indonesia for å nyte ferien.

 

Ola Fæhn kan ikke få påpekt sterkt nok at kortkoden ikke bør oppbevares. Hvis man absolutt ikke klarer å huske koden, så må oppbevaringen gjøres på en lur måte, ellers risikerer man å dekke hele tapet selv. Eksempler på saker om oppbevaring av pinkoden sammen med telefonnumre finner du her.

 

Svindlerne har mange metoder

Det et tydelig av kortsvindel er et voksende problem, og at svindlerne pønsker ut nye metoder for å utnytte deg.

 Forbruker.no kunne i fjor rapportere om at det i april 2006 fantes hele 11 000 spesialiserte nettsteder som hadde som mål å snyte deg for konfidensiell informasjon eller penger. Dette var en økning på 300 prosents økning fra året før.

 

I mai 2006 kunne man lese om at norske minibanker ble utsatt for skimming - avlesing av kortet i minibank vha. egen avlesningsmaskin og videokamera.

 

Ikke stol på hjelpsomme

I 2005 ble tre rumenske menn dømt til fengsel i 11 måneder for skimming. Andre kjente svindelmetoder er phishing - hvor svindlere lurer til seg personlig informasjon for eksempel gjennom e-post.

Kopiering av bankkortet ditt (kalkering) er også en utbredt metode svindlerne bruker for å lure godtroende. Hvor enn trist det høres ut bør man med andre ord vokte seg for de hjelpsomme personene som vil bistå når kortet slukes i minibanken.

 

Dine rettigheter

Det finnes også kjente svindeltilfeller i Norge som er mindre teknisk. Bankklagenemnda har for eksempel i en avgjørelse fra 2005, fastslått at det ikke var grovt uaktsomt av en kunde å betale en taxi med et bankkort, taste inn en kode, og så senere få tilbakelevert et annet bankkort uten å oppdage dette. Kontoen ble tappet av taxisjåføren for 75 000 kr. Banken måtte dekke tapet og kundens ansvar ble begrenset til 800 kroner.

 

- Blir bankkontoen tappet på grunn av misbruk av pinkode, så har man klare rettigheter etter finansavtaleloven, forteller Fæhn.

 

Han sier at alt avhenger av to ting; at du oppbevarer kort og kode forsvarlig og at du melder fra om tyveri i tide.

 

- Kundens tap er vanligvis begrenset til 800 kr. Resten av tapet må banken dekke. Har kunden oppbevart kortet og koden grovt uaktsomt, eller melder fra for sent om at kortet er forsvunnet, så må 8 000 kroner dekkes. Har kunden forsettlig eller med vilje gjort misbruket mulig, så går banken fri.

 

- Banken plikter å tilbakeføre beløpet til kontoen din og heller ta krangelen i ettertid, hvis du krever det. Det er nok at du skriver et brev til banken. Bankens eneste mulighet for å nekte tilbakeføring er hvis du innrømmer skyld eller hvis banken bringer saken inn for Bankklagenemnda eller domstolene innen fire uker, opplyser Ola Fæhn.

 

Spørsmål og svar

Jeg skal til Tyrkia i sommer, er det skummelt å bruke kort der?

 

! (felles svar) Tyrkia er nok et land hvor man skal være litt ekstra påpasselig, selv om dette ikke er kommet med på verstinglisten. Ved bruk er det særlig viktig at pinkoden skjules, og at man ikke gir fra seg kortet til noen man ikke stoler på eller ikke kan se. Det kan være lurt å bruke et kredittkort, dvs. et kort hvor man får regningen tilsendt i ettertid. Dette fordi et kredittkort gir muligheter for å klage til banken dersom man gjør en handel og blir lurt. Kredittkjøploven § 8. God tur.

 

Har det blitt stor risiko og ta ut penger i minibank? Er det tryggest og betale med kort når du handler?

 

! Ingenting er helt trygt, men regler om bankens ansvar, gjør at du i mange tilfeller kan rette usikkerheten med kortbruken til banken.

 

Vi skal til Romania i sommer, hva skal vi være obs på? Kan vi bruke minibank der?

 

! Begge disse landene står på listen over land, hvor man bør være spesielt forsiktig. Som hovedregel gjelder det å bruke sunn fornuft, og passe på kortet, som om det skulle være kontanter. Bruk minibanken, men hold hånden over og se på minibanken om den ser litt spesiell ut. Ta med et ekstra kort, hvis det ene skulle bli borte. Flere tips på http://forbruker.no/reise/article1774639.ece

 

Det ble trukket 10 000 kr fra et kort jeg sperret et halvt år før. Dette ble trukket fra diverse parkeringsautomater i Oslo. Banken klarer ikke sperre dette fikk jeg beskjed om. Saken er hos Visa nå. Hvem skal dekke slikt?

 

! Dette vil nok være et problem for banken. Du bør be om at pengene tilbakeføres til kontoen.

 

Det er en del taxier som har bankterminal i taxiene. Da må man taste pinkode.

 

! Hvis det er pin kode tasting i en taxi, så gjelder samme forsiktighetsregler som ellers, hold en hånd over for å hindre at noen kan se inntastingen. I en taxi er dette spesielt viktig fordi sjåføren sitter så nær.

 

Er det slik at dyre banker som DnB og Postbanken gir kortbrukere best sikkerhet når kort blir skimmet? Flere ganger har det skjedd, og jeg har ikke tapt 1 kr.

 

! Bankene i Norge har felles sikkerhetssystem, så det er neppe slik at noen er bedre enn andre. Det kan tenkes at det er forskjeller i ulike banker på hvilken service de tilbyr kunden i slike til felles, men jeg tror ikke det er noen regel som tilsier at de stor og dyre bankene er bedre enn andre.