Villedende reklame fra sportsbransjen

Norge importerer 450.000 skipar i året. Sportsbutikkene vil gjerne bli kvitt disse, og dette gjør at markedsføringsmetodene blir svært så fantasifulle.

 Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

- Stol ikke alltid på annonsen som oppgir veiledende priser. Bransjen jukser mye med dette, så veiledende priser blir ofte villedende priser. Etter markedsføringsloven er det vanligvis krav om at 1/3 av varene er solgt til den veiledende prisen innen det markedsområdet tilbudet gjelder, opplyser forbrukeradvokat Ola Fæhn.

 

Før du kjøper skiutstyr, bør du sjekke på nettet om det finnes noen forbrukertester eller pristester. Sjekk blant annet www.forbrukerradet.no og www.forbruker.no. De billigste skiene kjøper du utenfor sesongen. På bruktmarked finner du skiene enda billigere, og du skal ikke ha tatt mange skiturene før det lønner seg å kjøpe framfor å leie.

 

Fem års reklamasjonsrett

Sprekker dine to år gamle ski, skal du ikke alltid la deg avspise med at garantien er gått ut. Du har fem års reklamasjonsrett etter forbrukerkjøpsloven på ski og støvler.

 

- Brekker skiene, så kan det være en utfordring å bli trodd på at du ikke har utsatt skiene for en ekstraordinær belastning, sier Ola Fæhn.

 

- Forsøk å få noen som så hendelsen til å beskrive hva som skjedde. En utenforstående skiekspert kan også sjekke om skien har svakheter ut over hva du kan forvente.

 

Flere tips om hvilke rettigheter du har etter forbrukerkjøpsloven finner du på www.forbrukerjungelboka.no.