Nyheter

- Godt over halvparten av svenskene er borte

Bemanningsbyrå blir ikke lenger nedrent av svensker.

FÆRRE SVENSKER: Bemanningsbyråene har færre svensker i stallen enn før, noe som merkes blant annet på lagre. Foto: Shutterstock
FÆRRE SVENSKER: Bemanningsbyråene har færre svensker i stallen enn før, noe som merkes blant annet på lagre. Foto: Shutterstock

Manpower hadde i fjor 60 prosent færre svensker på lønningslista enn i 2014.


- Før var det bare å åpne døra eller postkassa om morgenen så sto svenskene der og spurte om vi hadde noe jobb til dem, sier rekrutteringssjef i bemanningsbyrået, Jon Paulsen.

Svenskene blir hjemme
I 2014 var det 3700 svensker som søkte jobber gjennom bemanningsbyrået. I 2015 var det 2800, mens det i 2016 var 1500. Et bedre arbeidsmarked i Sverige gjør at langt flere svenske ungdommer enn tidligere nå får jobb i hjemlandet.

- Vi merker det overfor kunder med store volum, som for eksempel lager, kantine, kundesenter, der har vi ikke den gode tilgangen på folk som vi hadde. Så vi må jobbe hardere for å få tak i de rette folka, sier Paulsen.

Han understreker at de ikke mangler folk.

- Det tar litt lenger tid å finne dem. Men samtidig så åpner det seg flere muligheter for flere enn det var tidligere, sier rekrutteringssjefen.

- Svenskene mer mobile enn nordmenn
De mange svenskene som kom hit for å jobbe var ofte unge og villige til å ta det meste av jobber.

- De kom og var veldig tilgjengelige og ville ta alle typer jobber og jobbet gjerne hele tiden. Det var kanskje den største forskjellen på dem og norske arbeidstakere. I tillegg var de mer mobile enn nordmenn og dro mer enn gjerne til bedrifter med kontorer som lå litt utenfor allfarvei, sier Paulsen.