Nyheter

- Ikke la deg lure

- Ikke la deg lure, advarer Andreas Heldal-Lund, en av de fremste kritikerne av scientologikirken.

 Foto: Faksimile
Foto: Faksimile

I dag ble den tragiske historien om 20 år gamle Kaja Bordevich Ballo, kjent. Datteren til stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballos tok sitt eget liv etter at hun hadde fått et knusende resultat i en personlighetstest i regi av Scientologi Kirken.

 

Fredag 28. mars Kaia fulgte formiddagsforelesningen ved Universitetet i Nice, før hun dro ut for å handle. Bare noen meter ved studenthjemmet der Kaia bodde ligger Scientologi-kirken som reklamerer for en såkalt gratis stresstest. Kaia valgte å gå inn og ta en test.

 

Den såkalte Oxford-testen resulterer i at dine ulike egenskaper - som pålitelighet og ansvarlighet - får en poengsum fra minus 100 til pluss 100 poeng. Kaia fikk minus 100 på en av disse egenskapene, og ble erklært « ustabil». En time senere hoppet Kaia ut av vinduet på studenthybelen, mens de nedslående resultatene fra personlighetstesten lå igjen på hybelen. I tillegg hadde Kaia etterlatt en lapp der hun ba om unnskyldning for at hun ikke klarte noen ting.  

- Mange fortvilte foreldre

Scientologi Kirken er en religiøs bevegelse stiftet av science fiction-forfatteren L. Ron Hubbard. På Scientologikirkens nettside står det at kirken kan hjelpe verden med å bli kvitt problemer som narkotika, kriminalitet, analfabetisme, og brudd på menneskerettigheter og så videre.

 

Målet for medlemmene er å oppnå åndelig frihet, og for å komme dit må man ta en rekke kurs i regi av Scientologikirken.


Andreas Heldal-Lund står bak verdens største nettsted som motarbeider denne Scientologi Kirken, Operation Clambake. Han sier til P4 at Kaias sak ikke er unik.

 

- Først og fremst er det forferdelig tragisk for familien Ballo. Noe av det mest tragiske er at saken ikke er unikt. Dette har vi jobbet med i mange, mange år, og tusenvis av fortvilte foreldre kontakter meg fordi de har barn som har fått store psykiske problemer, eller tatt sitt eget liv, etter liknende omstendigheter som Kaia Ballo, forteller Heldal-Lund til P4.

 

- Dette er en kynisk organisasjon som har blitt tatt med hånden i kakeboksen mange ganger, men de er mestere på å manipulere media og familier. Scientologene går ikke av veien for noe når det gjelder å spre Scientologiens livssyn.

 

- Kirkens mektigste våpen

Hollywood-kjendiser John Travolta, Tom Cruise og Kirstie Alley er blant stjernene som taler Scientologiens sak.

 

Heldal-Lund mener Hollywood-kjendisene er Scientologi Kirkens mektigste våpen. Han tror noe av forklaringen på at trosretningen har fått så mange stjernetilhengere er den massive innsatsen Scientologi Kirkens setter inn på kjendiser.

 

- Scientologi Kirken har egne store « celebrity-sentre», hvor det sitter masse mennesker som jobber benhardt med å profilere Kirken mot kjendiser, og folk som ser ut til å kunne bli kjendiser i framtiden. De jobber ekstremt målbevisst med familiemedlemmene deres, barna deres, og alle rundt dem for å få dem inn. Stjernene behandles også på en annen måte enn vanlige folk, forteller Heldal-Lund.

 

- Ikke gi navn og adresse

Heldal-Lund fraråder folk på det sterkeste å ta personlighetstesten, men hvis noen likevel vil prøve mener han det er svært uklokt å registrere riktig navn og adresse.

 

- Navnet ditt registreres av Scientologi Kirken, og du ønsker ikke å havne i deres arkiver. Forbered deg også på nedslående resultater. Stort sett uansett hvordan du svarer vil du få en karakteristikker om at de du er schizofren, ustabil, paranoid eller et meningsløst menneske, advarer Heldal-Lund.

 

- Det eneste som kan hjelpe deg til å bli et bedre menneske er Scientologi Kirkens egne kurs. Men denne testen er bare et falsk rekrutteringsverktøy. Testen er et triks for å gjøre folk svake, og for å bryte deg ned, for at de i neste omgang skal kunne selge deg et kurs og rekruttere deg inn i Scientologi Kirken, lyder advarselen fra Andreas Heldal-Lund til P4.