Nyheter

- Kald vinter gir færre veps og flått

Skulle vært vepseår i år, men ekspert tror 2018 blir et unntak.

FLOTT MED MINDRE FLÅTT: Mange synes denne lille krabaten er skummel. I år kan det bli mindre flått. Foto: Illustrasjonsfoto, NTB scanpix
FLOTT MED MINDRE FLÅTT: Mange synes denne lille krabaten er skummel. I år kan det bli mindre flått. Foto: Illustrasjonsfoto, NTB scanpix

- En kald og snørik vinter fører trolig til langt færre veps og flått enn normalt i sommer, sier zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk Museum.

Annethvert år er det vepseår og det skal det etter planen være i år, men Bøckmann tror 2018 blir et unntak.

Sen vår
- Vepsen trenger en lang sommer for å bygge opp mange av seg. Det starter med en dronning, som lager bolet sitt. Så får hun barn, så begynner barna og hjelpe til, og det blir flere av dem.

- Men siden det blir en litt sen vår, ser jeg for meg at det ikke blir den helt store vepsesommeren i år heller, sier Bøckmann.

Kan trekke seg tilbake
Og heller ikke flåtten er noe særlig glad i kulde.

- Nå har det på mange måter vært en normalvinter, i motsetning til det siste tiåret. Så det er mulig at vi vil se at flåtten trekker seg tilbake fra en del områder hvor den var i ferd med å bre seg til, sier eksperten.

- Kanskje. Det vet vi ikke helt ennå, og det må nesten bare tiden vise.

Rekordår i fjor
Fjoråret ble et rekordår i antall registrerte tilfeller av alvorlig borreliose etter flåttbitt, skriver NTB.

Totalt ble det registrert 430 tilfeller, det høyeste antallet siden dagens meldingskriterier ble innført i 1995.

Blant dem som blir bitt av flått får rundt to prosent bitt som fører til sykdom. Bare rundt ti prosent av disse tilfellene utvikler seg til en mer alvorlig borreliose, ifølge Flåttsenteret.

f
BYGGER SEG OPP: En sen vår kan gjøre at vepsen kommer senere i gang med å formere seg. Foto: Illustrasjonsfoto, NTB scanpix