Nyheter

- Revolusjon for tarmsyke

Norsk lege med på å utvikle ny behandling.

SMERTER: Stadig flere yngre får tarmsykdommer. Foto: Shutterstock
SMERTER: Stadig flere yngre får tarmsykdommer. Foto: Shutterstock

Stadig flere og stadig yngre personer i Norge får kronisk tarmbetennelse.

Men nå gir norske leger denne sykdomsgruppen håp og er med på å utvikle en helt ny behandlingsmetode.

Måler sykdommen selv
– Metoden går ut på at pasienter selv skal kunne måle verdien på betennelsessykdommen, slik diabetikere måler blodsukkeret, forklarer overlege ved Lovisenberg Diakonale sykehus, Arne Røseth.

Han er en av flere som er i gang med å utvikle den nye behandlingen.

– Syke kan måle sin egen sykdomsaktivitet hvor som helst i verden siden det er internettbasert. Ved å holde kontakt med legen kan medisin dosejusteres over lange avstander og det gjør at pasienter kan leve et fullverdig liv, sier Røseth til P4 Nyhetene. 

Han peker på at sykdommen da ikke vil være et hinder for å for eksempel dra til utlandet for å studere, slik det er for en del i dag.

Håper på svar om tre år
Det må fortsatt mer forskning til før metoden kan bli tatt i bruk, men Røseth håper de vil ha svar om to til tre år. 

Overlegen har en gruppe pasienter som har testet metoden nå i ett og et halvt år. Han mener metoden kan revolusjonere behandlingen av de med betent tarm.

– Da har vi endret medisinsk praksis. Det er ikke så ofte det skjer, så det er stort både for legene og for pasientene, sier Røseth.

Saken fortsetter under bildet
magevondt
HÅP: Overlege Arne Røseth håper den nye behandlingen vil hjelpe pasienter med tarmsykdommer. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Tør ikke gå til legen
Det er mange fordommer rundt det å ha en kronisk tarmbetennelse og overlegen frykter at gammel informasjon på nettet skal skremme unge med symptomer på sykdommen fra å oppsøke legen.

– Når de søker på ord som diaré, blod og slim og finner ut at det kan være inflammatorisk tarmsykdom så leser de at de kan få utlagt tarm og blir livredde og lar være å gå til doktoren, sier Røseth. 

Han understreker at det er viktig at folk som har symptomer på sykdommen kommer seg raskt til lege og får startet behandling.