Nyheter

- Usunn mat er den nye tobakken

Overlege vil skru opp prisen kraftig på godteri og brus og andre usunne matvarer.

MÅ SKATTLEGGES: Godteri og annen usunn mat må skattlegges, mener overlege. Foto: NTB scanpix
MÅ SKATTLEGGES: Godteri og annen usunn mat må skattlegges, mener overlege. Foto: NTB scanpix

Usunn mat må skattlegges på samme måte som tobakk har blitt avgiftsbelagt.

Det mener professor ved Universitetet i Oslo og leder ved senter for sykelig overvekt, Jøran Hjelmesæth. Han sier dette er det eneste tiltaket som kan hindre at enda flere nordmenn utvikler fedme.


- Skru opp prisen
Denne uka la Folkehelseinstituttet fram tall som viser at hver fjerde norske mann har fedme, en dobling siden 1990-tallet. Det defineres som fedme når en har en BMI over 30. 

- Å skattlegge usunn mat og subsidiere sunn mat slik at alle har råd til å kjøpe og spise sunn mat er det tiltaket som ifølge forskning virker best, sier Hjelmesæth.

Verdens Helseorganisasjon sier i alle fall at det å skattlegge usunn, energirik og næringsfattig mat er et veldig effektivt tiltak for å få folk til å endre adferd. 

- Og når vi vet at usunn mat tar flest liv i den vestlige verden og i Norge så burde man sette enda sterkere krefter inn på å forsøke å få folk til å endre kostvanene, sier overlegen.

- Politikerne gjør for lite
Men Hjelmesæth mener det ikke finnes politisk vilje til å gjøre noe med dette.

- Man burde sette enda større krefter inn på å prøve å få befolkningen til å endre kostvanene. Det er mulig det er politisk vilje men det ser ut til å at det mangler politisk evne til å gjennomføre de virkelig gode tiltakene, sier Hjelmesæth.

- Umulig med avgifter
Helseminister Bent Høie er ikke enig.

- Vi har sukkeravgift på nivå med det som WHO anbefaler. Når det kommer til usunn mat så blir det mye mer komplisert, for eksempel hvordan kan en redusere saltbruken. Det er grunnen til at jeg samarbeider med næringen om å kutte salt, sukker og fett i stedet for å innføre avgifter på usunn mat, sier Høie.

Statsråden sier dette ikke er så enkelt som det høres ut.

- I motsetning til tobakk der all bruk er skadelig så er mye av det vi skal spise helt nødvendig. Og mat er ofte sammensatt av flere ingredienser så å bruke avgiftssystemet blir veldig avansert, sier helseministeren.