Nyheter

34.109 flere kvinner har tatt celleprøve

Roser avdøde Thea Steen.

BETYDDE MYE: Kreftsyke Thea Steen frontet kampanjen mot livmorhalskreft go mottok prisen som
BETYDDE MYE: Kreftsyke Thea Steen frontet kampanjen mot livmorhalskreft go mottok prisen som "Årets forbilde" etter sin død under Kjendisgallaen 2016. Hennes mor og søster tok i mot prisen på vegne av Thea. Foto: NTB scanpix

Siden Kreftforeningen og Thea Steens "sjekk deg-kampanje" ble satt i gang for to år siden har 34.109 flere kvinner tatt en celleprøve for å sjekke seg for livmorhalskreft.

Det viser ferske tall fra Kreftregisteret.


Frontet kampanje
Journalisten og bloggeren Thea Steen fikk livmorhalskreft i 2015 og ble et kjent ansikt for mange da hun blogget om sykdommen sin. Hun døde i fjor sommer, 26 år gammel.

Hun frontet kampanjen "Sjekk deg" som rettet seg mot særlig unge kvinner for å få de til å ta en celleprøve fra underlivet.

Pressesjef i Kreftforeningen, Erik Vigander, sier de ikke hadde klart å få så mange til å sjekke seg uten Steens engasjement.

- Vi har i mange år prøvd å få spesielt unge kvinner til å sjekke seg, men det har vært vanskelig å nå gjennom. Nå har vi klart det og det skal Thea Steen og hennes arbeid ha veldig mye av æren for, sier Vigander.

Stolt mor
I dag, 17. juli,  er det akkurat ett år siden Steen døde av livmorhalskreft. Yheas mor, Tove Steen, er stolt over det datterens historie har ført til.

- Thea kom inn som en ung jente og var den historien som trengtes for å få åpnet øynene til andre der ute om problematikken rundt livmorhalskreft, sier Steen.

Livmorhalskreft på et tidlig stadium gir som oftest ingen symptomer og kan kun påvises ved en celleprøve fra livmorhalsen. Dersom sykdommen oppdages tidlig er sjansen stor for å bli frisk, ifølge Kreftforeningen. I 2015 fikk 370 kvinner diagnosen livmorhalskreft.