Nyheter

Brystkreft: Dette symptomet overser mange kvinner

«Blunk, og du ville ikke sett det»

ADVARER: Claire delte dette bildet for å få andre kvinner til å se etter små søkk og inndragninger i brystet. Foto: Claire Warner/Facebook
ADVARER: Claire delte dette bildet for å få andre kvinner til å se etter små søkk og inndragninger i brystet. Foto: Claire Warner/Facebook

Britiske Claire Warner ønsker nå å advare andre kvinner mot det hun mener er et underkommunisert symptom på brystkreft.

Hun valgte selv å gå til legen da hun oppdaget et lite «søkk» på det ene brystet, til tross for at hun ikke kjente noen kul eller hadde andre symptomer.

Grunnen til at Claire reagerte, var at en venninne hadde lagt ut et innlegg om en lignende erfaring tidligere, skriver Independent.

Etter flere undersøkelser ble det konstatert at småbarnsmoren var i ferd med å utvikle en knute som kunne være kreft.

«Blunk, og du ville ikke sett det. Jeg så det kun fordi min fantastiske venninne la ut et innlegg om det [...] Jeg kjenner ikke kulen, selv om jeg vet at den er der. Jeg er ikke syk. Det eneste symptomet er den lille fordypningen», skriver Claire i Facebook-innlegget som ble lagt ut for noen måneder siden.


Opererte bort knuten
Fordi hun raskt kom seg til legen, kunne hun operere bort knuten tidlig. Deretter fikk hun strålebehandling og kjemoterapi.

Claire hadde aldri sett for seg at hun skulle legge ut et bilde av det ene brystet på Facebook, men hun mener det er svært viktig å advare andre kvinner.

«Dette er statusen jeg aldri kunne drømt om at jeg skulle poste. Men vær så snill og LES. Og, enda viktigere; SE», skriver hun.

Saken fortsetter under bildet
else
GIR RÅD: Else Støring hos Kreftforeningen oppfordrer kvinner til å bruke både øyne og hender når de sjekker brystene. Foto: Øyvind Bjørkum

Hos Kreftforeningen blir Warners innlegg tatt godt imot.

– Det er lett å først og fremst tenke kuler når man skal se etter symptomer på brystkreft, sier seksjonssjef for Kreftlinjen i Kreftforeningen, Else Støring, til P4.

På Kreftforeningens nettsider er det samlet mange råd om hvordan kvinner selv kan undersøke brystene, og her inngår også visuell observasjon.

– Kan understrekes bedre
– Det er viktig å se samtidig som man kjenner, sier Støring.

Hun forklarer at kreften kan infiltrere i vevet, og at det er da man kan få en inndragning eller søkk i brystet. Dette skal det være mulig å se hvis man følger med regelmessig.

– Vi har kanskje vært med på å skape et inntrykk av at man bare skal kjenne etter kuler. Nå står det ganske klart på sidene våre at det er flere forandringer en skal være oppmerksom på, men det er mulig dette kan understrekes bedre, sier Støring til P4.

Saken fortsetter under bildet
bryst
SLIK SJEKKER DU: Kreftforeningen har utarbeidet en trinn-for-trinn-liste for sjekk av brystene. Foto: Skjermdump/Kreftforeningen

Håper å hjelpe andre

Målet til Warner har vært å utfordre de vanlige stereotypene på symptomer på brystkreft.

«VÆR SÅ SNILL å sjekk deg selv (gutter som jenter) og få de du er glad i til å gjøre det samme. Hvis jeg kan hjelpe én annen person, har det vært verdt å vise mitt snart noe mindre bryst for verden», skriver hun i innlegget.