Nyheter

Får gratis skyss hjem istedenfor fyllearrest

Politiet fortviler over for lange avstander.

BEKYMRET: Nestleder i Politiets Fellesforbund, Unn Alma Skatvold, mener hjemkjøringen gir feil signaler. Foto: Google Maps/Politiets Fellesforbund
BEKYMRET: Nestleder i Politiets Fellesforbund, Unn Alma Skatvold, mener hjemkjøringen gir feil signaler. Foto: Google Maps/Politiets Fellesforbund

Folk som burde vært satt i arresten for fyll og bråk blir heller kjørt hjem av politiet. Årsaken er at det er for langt å kjøre til nærmeste politistasjon.

Dette er situasjonen i flere av landets politidistrikter, ifølge Politiets Fellesforbund.

Kjører over 30 mil
I Troms risikerer politiet i verste fall å måtte kjøre personer 35 mil for å sette dem i arresten.

– Det er klart at det gjør jo noe med prioriteringene, sier Karl Karlsson, lokallagsleder i Politiets Fellesforbund i Troms, til P4 Nyhetene.

Han forteller at de av og til kan være nødt til å frakte for eksempel berusede personer 35 mil fra Kvænangen til Tromsø.

– Men ofte opptar jo dette alt av politi vi har i Kvænangen, og da blir dette en prioritering. I mange tilfeller velger vi da heller å kjøre en person som burde vært i arrest og under oppsyn hjem til seg selv, fortsetter han.

Og han vet selv at det kan være uheldig.

– Ja, vi har jo eksempler på at disse altfor berusede personene begynner å bråke når de kommer hjem. Eller at de forvirrer seg ut igjen, forteller han.

Saken fortsetter under bildet
Skysses hjem
GRATIS SKYSS: Store avstander gjør at mange som burde vært kjørt i arresten i stedet skysses hjem til seg selv. Foto: NTB scanpix

- Mangler ressurser
Bakgrunnen til at det er så lang vei til arrest er i mange tilfeller ressursmangel. Karlsson forteller at om man skal plassere noen i en mindre arrest som er nærmere, forutsetter det at det faktisk er folk på jobb i den arresten som kan holde innsatte under oppsyn over natten. 

– Men det er ikke alltid slik, og dette er jo et ressursspørsmål, legger han til.

P4 Nyhetene har også vært i kontakt med flere fylkesledere i Politiets Fellesforbund som bekrefter samme utfordring. Flere peker også på at nærpolitireformen, med større politidistrikter, vil forverre situasjonen.

– Det gir jo også en feil signaleffekt. Det at man kan drikke seg overstadig beruset, eller havne i slåsskamp, og så risikerer man bare gratis skyss hjem, sier Karlsson.


– Gratis taxi
Karlssons bekymring er noe de kjenner godt til sentralt i Politiets Fellesforbund.

– Dette er en reell bekymring og problemstilling fra våre medlemmer som vi tar på høyeste alvor, sier nestleder i Politiets Fellesforbund, Unn Alma Skatvold, til P4.

Hun deler medlemmenes bekymring.

- Det sender feil signaler når politiet istedenfor å sende personer i arresten fungerer som en gratis taxi hjem fra byen.

– Problemet her ligger i ressurser. Det må rett og slett flere politifolk på plass dersom utfordringen skal bli lettere. Dette er noe man må ha vilje til å ta opp politisk, avslutter Skatvold.