Nyheter

Forbrukerombudet advarer meglere mot å prise for lavt

Meglere kan ikke ta for hardt i når de nå setter ned prisantydningene i Oslo.

Det er langt større konkurranse i boligmarked enn for kort tid siden.  Foto: NTB scanpix
Det er langt større konkurranse i boligmarked enn for kort tid siden. Foto: NTB scanpix

På få måneder har boligmarkedet i hovedstaden gått fra brennhett til noe kjøligere. 


Mange selgere må nå justere ned prisforventningene sine for å få solgt og for å i det hele tatt få folk på visning. Det er nemlig langt flere objekter å velge i og folk er ikke villig til å gå like langt over prisantydning som tidligere.  

Advarer
Forbrukerombudet advarer nå mot igjen å gå mot urealistiske prisantydninger, som var en tendens i fjor.

- Selv i et vanskelig og et litt stillestående marked så plikter eiendomsmsmeglerne å sette realistiske priser. Det er ikke lov å prise urealistiskt lavt for å lokke forbrukerne til boligen, sier seniorrådgiver i Forbrukerombudet, Nora Elise Wennberg. 

Forbrukerombudet har brukt lang tid på å få eiendomsmeglerne til å prise riktig. Nå når markedet har stabilisert seg og konkurransen er langt tøffere, er ombudet på vakt så ikke man igjen faller for fristelsen til å lokke folk til en visning, med en for lav pris 

- Vi er veldig opptatt av at prisene skal holde seg realistiske, slik at forbrukerne skal kunne stole på prissettingen, sier Wennberg.  

Avviser lokkepriser
Forbrukerombudet har ikke fått noen klager på bruk av lokkepris, men advarer mot å gå den veien. Like objekter kan nå være priset ulikt, men det handler om selgernes ulike forventninger ifølge bransjeforeningen Eiendom Norge.   

- Noen boligselgere juster ned prisen fordi de ser at markedet har endret seg og vil selge raskt, mens andre ønsker den prisen som var enklere å få før påske. Derfor er det nå ulike prisstrategier i markedet, sier administrerende direktør Christian Dreyer.  

Og slik fungerer et marked fortsetter direktøren: 

- Styrken i boligmarkedet er at selgeren selv kan bestemme det nivået de vil legge seg på prismessig. Ingen skal tvinges til å selge til en viss pris, sier Dreyer. 

Bransjenormen for eiendomsmeglerne er imidlertid klar. Meglerne kan ikke utelukkende ta hensyn til selgeren ifølge Forbrukerombudet. 

- Bransjenormen for markedsføring av bolig bestemmer at meglere ikke kan sette en lavere pris enn det en selger er villig til å godta, men heller ikke lavere enn meglerens objektive vurdering av markedspris, sier Wennberg i Forbrukerombudet.