Nyheter

Forskerne gikk i land på ubebodd øy. Fant 38 millioner plastbiter

– Sjokkerende, men typisk eksempel.

IDYLL: Henderson Island, slik den fremstår på UNESCOs oversikt. Foto: Ron Van Oers/UNESCO
IDYLL: Henderson Island, slik den fremstår på UNESCOs oversikt. Foto: Ron Van Oers/UNESCO

Henderson Island i det sørlige Stillehavet havnet på UNESCOs verdensarvliste i 1988, blant annet på grunn av det fantastiske fuglelivet på øya.

Nå slår forskere alarm om det sjokkerende funnet de gjorde da de nylig besøkte den ubebodde paradisøya. Plast og søppel fløt på de tidligere så idylliske og kritthivte strendene.

Beregninger viser at det var snakk om 38 millioner biter av plast – nesten 18 tonn med søppel.

Saken fortsetter under bildet
øy
Foto: Jennifer Lavers/IMAS

– Fra å være den urørte paradisøya folk ser for seg, har Henderson Island blitt et sjokkerende, men typisk eksempel på hvordan plastavfall påvirker miljøet på et globalt nivå, sier Jennifer Lavers fra Universitetet i Tasmania (IMAS) til USA Today.

Lavers, som leder en gruppe ved universitetets institutt for havbiologiske og arktiske studier, forteller at hun ble lamslått over omfanget av forurensningen.

– Jeg har reist til noen av de fjerneste øyene i verden, og hver gang er det det samme bildet; strendene er forsøplet med bevis på menneskelig aktivitet. Jeg trodde likevel at den øde Henderson Island ville ha en viss beskyttelse. Det viste seg at jeg tok fullstendig feil, sier Lavers til The Guardian.

Saken fortsetter under bildet
øy
Foto: Jennifer Lavers/IMAS

Forskerne fant blant annet hundrevis av krabber som levde i og rundt søppelet. Mange hadde satt seg fast i plasten – og trengte hjelp for å komme seg løs.

– Det var virkelig helt tragisk å se de flotte krabbene gå rundt i søppelet vårt, sier forskeren til The Guardian.

Saken fortsetter under bildet
øy
Foto: Jennifer Lavers/IMAS

– Alle har et ansvar
Plasten, som altså veide til sammen 17,6 tonn, tilsvarer den mengden plastavfall som verden produserer på 1,98 sekunder, viser en vitenskapelig studie fra universitetet i Tasmania.

Lavers og hennes kolleger fant blant annet fiskeutstyr fra New Zealand, flasker fra Tyskland og beholdere fra Canada på de flotte strendene.

– Det betyr at vi alle har et ansvar for dette. For meg er plast i havet de nye klimaendringene. Vi må gjøre noe, og det må gjøres nå, sier Jennifer Lavers.


øy
Foto: GoogleMaps