Nyheter

Her fikk Senterpartiet 72,1 (!) prosent av stemmene

– Nesten nordkoreanske tilstander.

PROTESTERTE: Innbyggerne i Andøy kommune i Nordland har strømmet til Senterpartiet etter at Andøya Flystasjon ble vedtatt nedlagt. Foto: Wikipedia
PROTESTERTE: Innbyggerne i Andøy kommune i Nordland har strømmet til Senterpartiet etter at Andøya Flystasjon ble vedtatt nedlagt. Foto: Wikipedia

Senterpartiet har gjort et brakvalg over store deler av Norge, men det er likevel noen steder hvor fremgangen kan betegnes som ekstrem.

I Andøy kommune i Nordland fikk Senterpartiet 72,1 prosent av stemmene – noe som er en fremgang på utrolige 63,7 prosentpoeng fra stortingsvalget i 2013.

– Dette er nesten nordkoreanske tilstander, utbrøt Avisa Nordlands politiske kommentator, Stein Sneve, da de foreløpige resultatene tikket inn, skriver NRK.

Valgresultatet må ses i sammenheng med Høyre, Frp og Aps vedtak om å legge ned Andøya Flystasjon i fjor høst.

– Svært sjelden
Senterpartiet har siden den gang kjempet en innbitt kamp for å redde flystasjonen, og eksperter mener dette er årsaken til brakvalget.

– Det har nesten aldri vært en så stor fremgang i et stortingsvalg tidligere. Det er svært sjelden at det blir så enorme utslag, mye mer enn de fleste hadde tippet, sier valgforsker og statsviter Marcus Buch til NRK.

Arbeiderpartiet ble nest størst i kommunen, med 7,6 prosents oppslutning. Høyre, som er partiet til ordfører Jonni H. Solsvik, måtte nøye seg med bare 2,6 prosent av stemmene – en tilbakegang på 18,2 prosentpoeng.

– Dette er et protestvalg. Andøya-saken har en sammenheng med resultatet, sa Solsvik til TV2.

Også i Nordland for øvrig gjorde Senterpartiet det svært bra, med en oppslutning på 18,6 prosent, fram 11,7 prosentpoeng.