Nyheter

Homofile mobbes mer

Unge homofile mobbes og utsettes for vold oftere enn før.

 Foto: Sara Johannessen / SCANPIX (illustrasjonsfoto)
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX (illustrasjonsfoto)

En rapport fra forskningsinstituttet NOVA viser unge homofile mobbes og utsettes for vold stadig oftere. Halvparten av de homofile som er spurt har vært utsatt for vold og trusler, og det er mest jevnaldrende som utøver volden, skriver Aftenposten.

 

Rapporten er den første i sitt slag i Norge, og viser ifølge NOVA at unge homofile fortsatt er en utsatt minoritetsgruppe.

 

Resultatene fra undersøkelsen som offentliggjøres i dag er nedslående, og viser at det er langt igjen før homofile og lesbiske er fullt ut akseptert. Mest problematisk er det for unge homofile gutter.

 

- Dette er alvorlige tall. Det viser ikke bare et representativt utvalg, men et totalutvalg av alle elevene i den alderen. Her er det viktig med handling, sier leder for landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring Jon Reidar Øyan til P4.

 

Råere vold

 

Hovedfunnene er at mobbing, trusler og vold mot denne gruppen trolig er et økende samfunnsproblem. Volden ser også ut til å være råere enn vold mot heterofile.

 

En av tre blir utsatt for vold fra ukjente ungdommer, mens 28 prosent kjenner voldsmannen. Dessuten opplever 16 prosent vold fra foreldre.

 

Unge homofile og lesbiske er mer deprimert enn andre og de har også en større risiko for å begå selvmord.

 

- Nå må vi snakke holdningsendringer. Lovverket må på plass, men vi må først og fremst konsentrere oss om skolen og gjennom arbeidsliv og idrett må vi nå de foreldrene som slår barna sine. Vi har fremdeles store utfordringer foran oss, sier Øyan.