Nyheter

Kan bli straffet for Barbie-dop

- Folk som importerer det ulovlige stoffet melanotan for å selge det, bør bli straffet, sier direktør i Statens Legemiddelverk, Gro Ramsten Wesenberg.

 Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Melanotan, eller « Barbie-dop» på folkemunnet. er stoffet som gir det brunfarge uten at du trenger å grille deg i sola. Alt du trenger å gjøre er å bryte loven, sette sprøyter på deg selv og risikere å få kreft.

 

Ulovlig og udokumentert

Det kunstige hormonet brukes som rene potensmidlet for norsk ungdom, som kjøper det på nettet. Melanotan settes med en sprøyte i magefettet, og stimulerer cellene til å produsere melanin, som gjør oss brune. En « kur» varer omtrent i 20 dager, og koster mellom 500 og 1.500 kroner på Internett.


Stoffet er ikke godkjent som legemiddel verken i Norge, EU, eller noe annet sted i verden, og Wesenberg mener det er farligere enn andre legemidler folk importerer over nettet. 

 

- Melanotan er et syntetisk utviklet hormon, og er for så vidt det samme hormon som stimulerer cellene våre når vi blir brune om sommeren. Men som sagt er det syntetisk utviklet, og er mye, mye sterkere enn det som naturlig finnes i kroppen.

 

- Det er ulovlig å importere det, også til privat bruk, og det er forbudt å selge det. Personlig mener jeg at spesielt de som importere det for å selge det til andre burde bli straffet, sier Wesenberg til P4.

 

- Uante bivirkninger

Ifølge Wesenberg er hormonet opprinnelig utviklet som et forsøk på å behandle mennesker med alvorlig hudsykdommer og kreft. Denne virkningen er imidlertid ikke dokumentert. Hormonet kan gi kortvarige bivirkninger som økt sexlyst og nedsatt appetitt, noe som virker forlokkende på ungdom. Men også bivirkninger som flere føflekker, blå lepper og ustoppelig menstruasjonsblødning er blitt registrert.

 

Wesenberg advarer imidlertid sterkest mot de fortsatt ukjente bivirkningene som kan komme på lang sikt.

 

- Det er ennå ikke godkjent i Norge fordi det ikke er dokumentert at hormonet har noen helbredende effekt. Det er iallfall ikke utviklet for at folk skal bli brune. Det viktigste er jo at vi ikke kjenner til langtidsvirkninger, sier Wesenberg til P4.