Nyheter

Kjøpte 5,3 millioner flasker nesespray

- Jeg er avhengig, sier skuespiller Ingar Helge Gimle, som bruker tre flasker nesespray i uka.

AVHENGIG: Ingar Helge Gimle innrømmer at han er avhengig av nesespray. Foto: P4
AVHENGIG: Ingar Helge Gimle innrømmer at han er avhengig av nesespray. Foto: P4

- Jeg bruker hver dag, flere dusjer om dagen. I fjor var jeg i Spania og var tom for norsk nesespray. Da gikk jeg på et apotek og fikk beskjed om å ikke bruke i mer enn ti dager. Da jeg fortalte at jeg hadde brukt i sju år trodde dama bak skranken at jeg var gal, forteller Ingar Helge Gimle til P4 Nyhetene.

Klarer ikke å slutte
Han kjøper om lag tre flasker nesespray i uka, noe som tilsier 156 i året. Skuespilleren sier han rett og slett ikke klarer å være tett i nesa.

- Jeg tror jeg ble dynket i snø som liten og lå under snø og ikke fikk puste. Så da må jeg være føre var. Jeg våkner om natta for å spraye nesa. Jeg har prøvd flere ganger å slutte, men klarer det ikke, sier Gimle.

Skuespilleren har alltid nesesprayen med seg.

- Jeg blir desperat hvis jeg ikke har det. Jeg blir småsur. Akkurat som folk som ikke har snus og røyk og sånn. Så da må jeg løpe til nærmeste kiosk for å kjøpe, forteller han.

Kraftig økning
Nordmenn kjøpte 5,3 millioner flasker reseptfri nesespray i 2015. Det er en økning på seks prosent fra året før og tilsier at hver enkelt innbygger i gjennomsnitt kjøpte en flaske, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Vi kjøpte 800.000 flere nesesprayflasker enn i 2011 og hele 1,7 millioner flere flasker enn i 2002.

- Dette gjenspeiler jo det at reseptfri nesespray blir mer og mer brukt og mer og mer populært. Men også det at det i større og større grad blir misbrukt, sier spesialist i øre, nese, halssykdommer ved Bergen Sentrum Øre Nese Hals, Øyvind Jensen.

Saken fortsetter under bildet
nese

TETT: Det er ikke lett å være tett i nesen. Foto: Shutterstock

LES OGSÅ: Fikk andregradsforbrenning av nesa til Bjørn Kjos

-  Folk har vært avhengige i flere tiår
Reseptfri nesespray gjør at blodårene i slimhinnene i nesen trekker seg sammen og det blir lettere å puste.

- Folk som bruker det for lenge om gangen, i mer enn de ti dagene som det står i vedlegget, de har lett for å bli avhengig av det. De kommer inn i en ond sirkel og bruker det daglig, sier Jensen ved Bergen Sentrum Øre Nese Hals.

Øre, nese, halsspesialisten forteller at han har pasienter som har brukt nesespray daglig i årevis, i både ti, tjue og tretti år.

- Da virker det mot sin hensikt. Det virker sånn at de blir bare tettere og tettere i nesen og blir til slutt avhengig av å ta dette hele døgnet, sier legen.

Fra tett til veldig tett
- Hvorfor blir man avhengig?


- Det har en kjemisk effekt på den måten at det får slimhinnene til å trekke seg sammen og åpne nesen umiddelbart. Men ved langvarig bruk så får det da en rekyleffekt. Det slår tilbake og så svulmer slimhinnene enda mer opp enn det de var på forhånd. Da går man fra å være litt tett til veldig tett. Så må man da pøse på med enda mer nesespray for å få den umiddelbare effekten, men så kommer rekylen tilbake enda sterkere. Dette skjer hvis pasienten bruker nesespray i for lang tid, forklarer Jensen.

Men det går an å bli kvitt avhengigheten.

- Først og fremst så man være beinhard med seg selv. Man må være forberedt på en periode der man er veldig tett i nesen. Da kan man bruke saltvann eller en allergispray en får på resept. De som da ikke klarer det kan ha nytte av et enkelt inngrep der en skrumper neseslimhinnene ved hjelp av radiobølger. Men det er noe vi helst ikke vil gjøre uten at alt annet er prøvd på forhånd, sier Jensen.

LES OGSÅ: - Vi tar en pille for alt som er ille

- Lett å få tak i
Legen tror ikke økningen i salget av nesespray skyldes at nordmenn er tettere i nesen enn før.

- Økningen i salget har kommet etter at det for 20 år siden ble reseptfritt. Og det er enda lettere tilgjengelig når en får kjøpt det i kiosker og bensinstasjoner og butikkene, sier legen.

I 2015 ble to av tre flasker kjøpt utenom apotek. Legen mener det er for lett å få tak i nesespray.

- Ja, jeg mener det er for lett tilgjengelig når det nå selges i butikk, på kiosker og på bensinstasjoner. Er det lett tilgjengelig så vil også bruken øke, det viser all erfaring, sier spesialisten.
LES OGSÅ: Helsesøster mener Malina (9) er overvektig