Nyheter

Mattilsynet: - Mange burde ikke ha kjæledyr

Mattilsynet frykter at mange flere nordmenn enn det de har avdekket ikke behandler kjæledyrene sine bra.

Ikke alle er like flinke til å ta vare på sine firbente vennter.  Foto: NTB scanpix
Ikke alle er like flinke til å ta vare på sine firbente vennter. Foto: NTB scanpix

I siste kvartal av 2016 anmeldte Mattilsynet ni personer for alvorlig vanskjøtting av dyrene sine. Sju av disse var kjæledyr. 


Siden 2010 har det vært plikt til å melde fra om man mistenker mishandling av dyr. Bekymringsmeldingene har blitt mange flere som et resultat av dette, men Mattilsynet frykter fortsatt mørketall. 

- Vi kjenner jo ikke til hvor alle kjæledyrene er, det gjør vi jo på produksjonsdyr som vi har registrert, derfor er feil på kjæledyr vanskligere å oppdage for oss og andre, sier seksjonssjef for dyrevelferd hos Mattilsynet, Torunn Knævelsrud til P4 Nyhetene.  

Seksjonsjefen kan fortelle at de får inn rundt 10 000 bekymringsmeldinger hvert år. 

- Det dere har avdekket hva handler det om?

- Det går på dårlig stell, ikke mat, for, dårlige hygieniske forhold og for mange dyr. Dette gjelder spesielt katter, men vi ser at stadig flere har for mange hunder også. Vi har også eksempler på dyr som sulter og trøster ihjel, sier Knævelsrud. 

Mange "samler" på dyr

- Hvorfor er det mange som har så mange dyr? 

- Det ser ut som det finnes en kategori som samler på dyr, nærmest sykelig. Dette gjelder oftest katter og hunder og det går som regel dårlig, sier seksjonssjefen og veterinæren til P4 Nyhetene. 

Knævelsrud oppfordrer flere til å melde fra. 

- Vi vil veldig gjerne at flere melder fra om de tror dyr lider nød. Det er lett å melde disse sakene, også anonymt på vår nettside. Å klage på at naboens hund bjeffer er ingen sak, men generelt er det vanskelig for folk å vurdere hvorvidt  noe er verdt en bekymring eller ikke. Derfor sier vi at en bekymringsmelding for mye er bedre enn en for lite, avslutter Knævelsrud.