Nyheter

Menn flinkere til å ta økonomiske valg

- Kan ende opp med ingenting.

Menn tar ofte styringen i parøkonomien, som kan få store konsekvenser for kvinnen.

(Illustrasjonsfoto) Foto: NTB scanpix
Menn tar ofte styringen i parøkonomien, som kan få store konsekvenser for kvinnen. (Illustrasjonsfoto) Foto: NTB scanpix

Menn er mye flinkere til å ta økonomiske valg som hjelper en selv enn kvinner.

Det viser en ny undersøkelse fra DNB.

I den går det frem at menn er flinkere til å spare i fond og aksjer, tar større risiko, og er som oftest boligeier.

- Dette er ikke overraskende. Flere undersøkelser viser at det er mannen som er finansministeren i forholdet, mens kvinnen er forbruksminister, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Får konsekvenser
Undersøkelsen avslører at hele 80 prosent av aksjekundene er menn, og 61 prosent står oppført som boligeier. Det kan få store konsekvenser ved et samlivsbrudd.

- Dersom forholdet ryker ender man, for å si det litt på kanten, opp med pynteputene og gardinene. Mennene derimot sitter igjen med boligen. Og verdistigningen som har vært i markedet, får kvinnene ikke ta del i, sier hun.

Mangler kunnskap
Noe av ulikhetene henger sammen med lønnsforskjeller, men det største problemet er manglende kunnskap, sier forbrukerøkonomen.

- Menn har ofte høyere kompetanse når det kommer til økonomi. De følger mer med på økonominyheter, og er mer interessert. Dette tjener man stort på, sier hun.

Hun har derfor følgende råd:

- Kvinner er nødt til å ta grep. Det kan være for eksempel å tegne en samboerkontrakt, sørge for å ha testament, livsforsikring, og ikke minst - kjøpe seg inn i boligen, avslutter hun.