Nyheter

Narkostrøm i norske fengsler

- Umulig å få kontroll på narkostrømmen i norske fengsler, og metodene blir bare sluere og sluere, sier tillitsvalgte.

Flere tillitsvalgte i norske fengsler P4 Nyhetene har snakket med, er bekymret over at de ikke har kontroll over all narkotikaen som smugles inn.

 I fjor ble det tatt om lag 20.000 urinprøver i norske fengsel. 10 prosent av disse viste inntak av ulovlige rusmidler eller narkotika.

 

- Smugles gjennom døde fugler

- Narkotikaen blir kastet over fengselsmurene i tennisballer, kinderegg og i døde fugler, sier Tor Erik Larsen. Han er fengselsbetjent i Oslo fengsel og tillitsvalgt i kriminalomsorgens yrkesforbund.

- Det er egentlig bare fantasien som stopper måtene narkotikaen blir lurt inn på, legger Larsen til.
Han mener ressursmangel i kriminalomsorgen gjør at de ikke har muligheten til å drive den narkotikabekjempelsen de skulle ønske de kunne.

- I tillegg kommer det en del narkotika inn gjennom besøkende. Vekterne på Oslo Lufthavn Gardermoen kan sjekke flypassasjerene bedre enn hva vi har myndighet til med besøkende i fengsel, sier Larsen.

- Drikker antibakteriell og gjærer egen drikke

I tillegg til å få smuglet inn narkotika, bruker også de innsatte å ruse seg på andre måter. Larsen forteller at enkelte ruser seg ved å gjære forskjellige drikkeprodukter. Dette gjøres ved å oppbevare drikken på cellene en lengre periode. I tillegg drikker de antibakteriell som er ment for å vaske hendene med.

- Hvis noen går utenfor Oslo fengsel en kveld og kaster noe narkotika over gjerdet, er det femti prosent sjanse for at de innsatte vil finne det før oss, avslutter han.

 

Justisdepartementet bekymret

Justisdepartementet ser alvorlig på narkotikamisbruket i norske fengsler. Det sier rådgiver i departementet, Finn Dotsetsveen, til P4 Nyhetene.

I fjor ble det gjort nesten 1000 funn av narkotiske stoffer i norske fengsel, noe som er en økning på 12 prosent fra året før.

Dotsetsveen sier departementet nå skal se på om de kan ta grep for å forbedre forholdene:

- Vi har nylig fått inn analyser fra alle landets fengsler når det gjelder russituasjonen. Dette skal vi nå bearbeide, og se om det kan komme ut noen konkrete tiltak en kan gjøre for å bedre situasjonen, sier rådgiveren.