Nyheter

Ni norske fylker har fått dårligere veier

Smale og hullete veier flere steder.

SVINGETE VEIER: Mange fylkesveier i Norge er dårlige, viser en fersk rapport.
SVINGETE VEIER: Mange fylkesveier i Norge er dårlige, viser en fersk rapport.

Ni norske fylker har fått dårligere veier de siste fem årene og ingen norske fylker lever opp til det som finnes av norske standardkrav for veier.

Det kommer frem i en rapport fra Rambøll som har gjort dette på oppdrag for Opplysningsrådet for Veitrafikken. De har sett på tilgjengelighet, framkommelighet, pålitelighet, sikkerhet, komfort og tilpasning til omgivelsene.

Dårligere på fem år
Rambøll gjorde en lignende undersøkelse for fem år siden. De har sett på tilgjengelighet, framkommelighet, pålitelighet, sikkerhet, komfort og tilpasning til omgivelsene.

- Det går på veibredde, hvor svingete veien er, dekkekvalitet og så videre, sier direktør i Opplysningsrådet for veitrafikken, Øyvind Solberg Thorsen, til P4 Nyhetene.

I den ferske rapporten står det at ni fylker har fått mer ujevn og til dels betydelig dårligere kvalitet de siste fem årene.  Det er fylkene Møre og Romsdal, Oslo, Finnmark, Troms, Oppland, Nordland, Nord-Trøndelag, Vest-Agder og Aust-Agder.

Verst i Hordaland
De aller verste veiene er i Hordaland. Deretter følger Sogn og Fjordane og Telemark. De beste veiene er i Vestfold, Hedmark og Akershus, viser rapporten.

- Vi mener at uansett hvor du bor i landet har du krav på gode og trygge veier, sier Solberg Thorsen.

Han mener fylkene må gjøres i stand til å ivareta fylkesveinettet bedre. 

- Det går utover både komfort og sikkerhet og det er på høy tid at vi får gjort noe med dette, sier Solberg Thorsen.

Samferdselsministeren: Ikke fornøyd
- En er ikke fornøyd når en hører at forfallet øker i en del fylker, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen etter at han i dag fikk overlevert rapporten.

Statsråden sier regjeringen allerede har og vil fortsette med å legge enda bedre til rette for at fylkesveiene skal bli bedre. Men han peker på at det også er viktig at fylkeskommunene gjør riktige prioriteringer.

- En del fylkeskommuner gjør jobben godt og bidrar til å redusere forfallet, mens andre er ikke like gode. Men vi skal også huske at i 2010 fikk mange fylker mye dårlig riksvei fra forrige regjering og har dermed fått en formidabel jobb med å vedlikeholde dette, hevder Solvik-Olsen.