Nyheter

Politimannens advarsel: – Dette må du aldri si til et barn

– Kan få langsiktige konsekvenser.

VIRALT: Politimann Emil Kågströms oppfordring er delt mye de siste dagene. Foto: Polisen norra Lappland
VIRALT: Politimann Emil Kågströms oppfordring er delt mye de siste dagene. Foto: Polisen norra Lappland

«Nå må du være snill, ellers kommer politiet og tar deg»

«Ta på deg beltet nå, ellers kommer politiet og tar deg»

Utsagn som dette er blitt brukt av foreldre i mange land opp gjennom historien – for å «skremme» barn til å gjøre som foreldrene vil.

Nå har en svensk politimann skrevet et innlegg der han ber folk tenke seg godt om før de bruker slike trusler.

«Hva kan dette føre til hos barn, til tross for at det ikke er hensikten? Jo, at de kjenner skyldfølelse og skam for å ha gjort noe dumt, og politiet blir forbundet med noe negativt. Dette kan være veldig ødeleggende for et barn», skriver Emil Kågström hos politiet i Lappland i et Facebook-innlegg.


– Blir redd
Han bruker et tenkt scenario som eksempel.

«For eksempel kan vi si at et barn har gått seg vill i skogen. Politiet blir tilkalt, og begynner letingen. Når barnet da ser eller hører at politiet leter i skogen, blir barnet redd og tror at politiet er sinte fordi barnet har gjort noe feil. Dette kan føre til at barnet gjemmer seg for politiet, går seg enda mer vill, og blir vanskeligere å finne»

Kågström skriver også at en innebygd skepsis for politiet kan gjøre det vanskelig hvis et barn har blitt utsatt for et lovbrudd, og må gjennom et barneavhør på en politistasjon.

«Da kan barnet bære med seg en redsel for politiet, og ikke våge å fortelle om hva det har blitt utsatt for».

– Langsiktige konsekvenser
Kågström presiserer at han skjønner at foreldre som truer med politiet gjør det i beste hensikt.

– De gjør det for eksempel for at barna skal spise opp grønnsakene eller kanskje at de skal ha på seg bilbeltet. Det blir imidlertid en snarvei for å få barnet til å gjøre som man vil på kort sikt – men det kan få langsiktige konsekvenser, sier politimannen til P4.

Politimannens oppfordring er i skrivende stund likt og delt mer enn 8.000 ganger, og saken er omtalt i en rekke svenske medier.

– Responsen har vært overveldende. Mange har stoppet meg på gata og fortalt at de har begynt å tenke nytt om hvordan de prater med barna sine, sier Emil Kågström til P4.