Nyheter

Ramm reklamerer ulovlig for likør

Morten Ramm reklamerer ulovlig for sin egen likør. Nå risikerer han bøter fra Helsedirektoratet.

Komiker Morten Ramm reklamerer ulovlig for alkohol, blant annet på Instagram.
Komiker Morten Ramm reklamerer ulovlig for alkohol, blant annet på Instagram.

I lang tid har komiker Morten Ramm reklamert for sin likør "dRamm" på sosiale medier som Twitter og Instagram. Ramm har over 250 000 følgere på de to mediene tilsammen. 

Ramm skriver blant annet:

 "dRamm er på gata siern. På City, Tveita, Alna og alle statene i Norge og OC, hos en langer nær deg. Kos deg litt oppi alt elende du også, tipsy boi!"

Under et annet bilde reklamerer Ramm for at likøren er å finne på Vinmonopolet og tar med bestillingsnummeret til alle som vil kjøpe.  

Alkoholloven er klar - den gjelder også sosiale medier: 

"Det er ikke tillatt å markedsføre alkoholholdige drikker overfor forbrukere. Reklameforbudet er medienøytralt. Det betyr at det ikke er avgjørende hvilke kanaler eller medier som brukes for å formidle informasjonen.
... Dette innebærer at også nyere kanaler for markedsføring er omfattet, som for eksempel sosiale medier og mobiltjenester." 


Morten Ramm

Morten Ramm risikerer bøter om han ikke fjerner bildene av sin egen likør fra sosiale medier. Foto: Scanpix / NTB scanpix


- Vi kan gi bøter

Helsedirektoratet vil bare uttale seg på generelt grunnlag, men sier dette er et eksempel som er et klart brudd på loven. 

- Dette er forbudt i henhold til loven. Det vi vanligvis gjør er at vi ber personen eller bedriften om å fjerne reklamen, gjør den ikke det kan vi illegge bøter, sier avdelingsdirektør Hilde Skyvulstad.

- Er det verre hvis en kjendis gjør dette?

- Det er klart at hvis en kjendis som har stor gjennomslagskraft gjør dette, blir det avgjørende i den vurderingen vi gjør, sier Skyvulstad som ikke vil si hva de vil gjøre overfor Ramm. 

Gjennom sin markedsføring på sosiale medier når alkoholreklamen også ut til Ramms mange følgere under 18 år.

- Svært uheldig

Avholdsorganisasjonen Blåkors er heller ikke noe fornøyd med Ramm sit markedsføringsstunt.

- Reklame bidrar til mer alkoholforbruk og press, så det er uheldig at kjendiser som Ramm bruker sosiale medier på denne måten. Han bør få en reaksjon, sier generalsekretær Jan Elverum.

Vil ikke kommentere


P4nyhetene har vært i kontakt med manageren til Morten Ramm som sier komikeren ikke vil kommentere saken.  Selv om den kjente komikeren har blitt gjort oppmerksom på lovbruddet er bildene fortsatt å finne på hans instagramkonto.