Nyheter

Småbedrifter føler seg sviktet av regjeringen

Mindre bedrifter føler seg sviktet av regjeringen, sier Virke-sjef Vibeke Hammer Madsen til P4 Nyhetene.

Virke-sjef Vibeke Hammer Madsen mener regjeringen har glemt de små bedriftene og bare lagt til rette for de store. Foto: NTB scanpix
Virke-sjef Vibeke Hammer Madsen mener regjeringen har glemt de små bedriftene og bare lagt til rette for de store. Foto: NTB scanpix

Da Solberg-regjeringen tok over makten i 2013, lovte de mindre byråkrafti for å forenkle arbeidet for bedriftene i landet. 

Virke: Glemmer de små
Men dette er et tiltak som kun har hjulpet de store bedriftene, ifølge Madsen, som sier de små bedriftene nå føler seg glemt.


– De føler ikke at de blir sett. Veldig mye av det regelverket som kommer er laget for de større bedriftene, forklarer Virke-direktøren. 

Hun mener tiltakene regjeringen har kommet med for å sikre avbyråkratisering har hatt motsatt effekt.

– Jeg vet at det skjer endringer, men det tar tid og småbedriftene opplever ikke forenklinger, sier Madsen. 

– Har sviktet i flere tiår
Administrerende direktør i Bedriftsforbundet Olaf Thommessen sier regjeringen i flere tiår har sviktet bedriftene.

– Det er slik at småbedriftene i Norge står for 70 prosent av verdiskapningen. Det har ikke blitt tatt hensyn til i noen næringspolitikk i noen regjering, som jeg kan huske, mener Thommessen. 

Han mener fokuset til regjeringen bør ligge hos de små bedriftene, og ikke først og fremst de store.

– Vi må komme dit hen at premissene for norsk næringspolitikk er basert på småbedrifter og ikke store bedrifter. Hvis vi snur på den flisa og sier at vi skal legge forholdene til rette for de små bedriftene, så vil det også komme de store bedriftene til gode, foreslår Thommessen.

Kjenner seg ikke igjen
Statssekretær i Næringsdepartementet Lars Jacob Hiim er uenig i kritikken Virke kommer med.

– Vi kjenner oss ikke helt igjen i den kritikken. Vi har gjort betydelige forenklingerfor næringslivet og har forenklet for over 7 milliarder så langt i denne stortingsperioden, og har flere tiltak på gang som kommer i løpet av året, sier han. 

Han inviterer likevel gjerne til samtaler med Virke for å få innspill og diskusjon om hva som kan gjøres bedre fremover, og presiserer at deres arbeid ikke er ferdig.KJENNER SEG IKKE IGJEN
IKKE ENIG I KRITIKKEN: Statssekretær i Næringsdepartementet Lars Jacob Hiim sier han ikke kjenner seg igjen i kritikken fra Virke. Foto: NTB scanpix