Nyheter

Snus med smak kan bli ulovlig

Ekspert frykter dette vil føre til at flere begynner å røyke.

Snus med smak kan bli forbudt Foto: Scanpix / NTB scanpix
Snus med smak kan bli forbudt Foto: Scanpix / NTB scanpix

Norske helsemyndigheter jobber nå i det stille med nye regler som kan ende med at snus med smak blir ulovlig.

Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Hilde Skyvulstad, bekrefter til VG at de vurderer om de skal anbefale forbud mot enkelte smakstilsetninger.

Bakgrunnen for saken er et tobakksdirektiv fra EU som forbyr smakstilsetning som mentol og vanilje i sigaretter og rulletobakk, men ikke snus.

Snus med smak utgjør hele 30 prosent av det totale snusmarkedet i Norge. Forskningsleder i Statens institutt for rusmiddelforskning, Karl Erik Lund, mener dette i verste fall kan føre til at flere begynner å røyke.

- Alt i alt har snus bidratt ganske sterkt til nedgangen i røyking som vi har sett de siste årene, sier Lund.

Forslaget om et forbud mot smakstilsatt snus ble tatt opp under et møte i Nasjonalt fagråd for tobakksforebygging i starten av januar i år. Lund var den eneste som stemte imot forslaget.

- Det kom over bordet, nærmest som en overrumpling. Det ble lagt opp til en votering, uten at vi hverken hadde sett en konsekvensanalyse av forslaget eller at vi fikk det realitetsbehandlet. Jeg følte at de som skulle stemme egentlig ikke hadde så veldig mye kunnskap om hvilken rolle snus har spilt for å fordrive sigarettene på nikotinmarkedet i Norge, sier han.