Nyheter

Sushi kan gi deg orm

Spiser du sushi? Da kan det være at du har orm kravlende rundt i kroppen.

Sushi er vår nye favorittrett, men kan inneholde orm. Foto: Scanpix / NTB scanpix
Sushi er vår nye favorittrett, men kan inneholde orm. Foto: Scanpix / NTB scanpix

All rå fisk inneholder parasitter, advarer eksperter: 

- Dersom ikke fisken tilberedes på riktig måte kan du få i deg parasitten, advarer parasittolog Arnulf Soleng ved Folkehelseinstituttet.

Parasitten, som også kalles hvalkveis, blir mellom 0,2 og 4 centimeter lange. De kan oppdages ved å sjekke den fileterte fisken på et gjennomlysningsbord. Tidligere trodde man at denne parasitten, som er en hvit og nesten gjennomsiktig rundorm, kun fantes i villfisk. Men ifølge Soleng finnes den også i oppdrettslaks. 

For å unngå å få rundormen i deg bør du være sikker på at fisken er blitt fryst. Fisken må fryses i minst 4 dager, og det må være skikkelig kaldt. Helt ned i 18 til 20 kuldegrader. 

Merker om du blir smittet
Dersom du har spist sushi uten å vite om den er tilberedt feil, så er det lite sannsynlig du er syk. Soleng sier du raskt merker om du blir smittet:

- Du får en kvalmende følelse, og noen merker at det kiler litt i halsen når man svelger disse fiskestykkene, sier parasittologen.

Det kan også merkes ved at man får magesmerter, kvalme, diare og oppkast.
Artikkelen fortsetter under bildet
Rundorm
AFP PHOTO Foto: Scanpix / AFP

Få blir syke
Sjansen for å bli syk er liten. I Japan har det vært flere dødsfall på grunn av disse parasittene, men i Norge har det ikke vært noen alvorlige tilfeller. Ekspertene tror at langt flere får i seg rundormen enn hva statistikken viser. Trøsten er at det som oftest ikke er farlig:

- Dersom parasitten bare holder seg i tarmen er det ufarlig. Da vil den finne veien ut selv, og det er vanligvis dette som skjer. Men noen ganger kan parasittene begynne å bore seg gjennom tarmveggen og vandre ut i bukhulen, og da kan det bli alvorlig, sier Soleng.


- Spiser du sushi selv?

- Nei, jeg spiser ikke sushi, sier parasittologen til P4 Nyhetene.

- Ikke i norsk oppdrettslaks

Ifølge Norges Sjømatråd finnes ikke denne parasitten i norsk oppdrettslaks. Nasjonalt institutt for ernærings– og sjømatforsking, NIFES, som gjør forskning og kontroller for Mattilsynet, har ikke funnet slike parasitter i kontrollene som de har utført i Norge. Sjømatrådet og Mattilsynet mener derfor at norsk oppdrettslaks kan brukes i sushi uten og fryses først.

I fjor undersøkte NIFES over 2000 oppdrettslaks, fordelt på slakterier fra alle lakseproduserende fylker i landet, uten å finne spor av parasitten. Årsaken er, ifølge forskerne, at foret oppdrettslaksen spiser er varmebehandlet. Dermed er parasitten den eventuelt får i seg allerede død. NIFES sier videre at det aldri er blitt påvist at noen i Norge er blitt syke av parasitter etter å ha spist oppdrettslaks.