Nyheter

Tuting fører til mindre kø

- Massiv tuting i trafikken fører til mindre kø. Det sier seniorforsker ved Trafikkøkonomisk Institutt, Leif Ove Horne til P4 Nyhetene.

- Massiv tuting i trafikken fører til mindre kø.

Det sier seniorforsker ved Trafikkøkonomisk Institutt, Leif Ove Horne.

En ny undersøkelse viser at stressede bilister kjører mer effektivt og motvirker kødannelse inn mot byene. Horne mener Norge har mye å lære fra byer lenger sør i Europa.

- Selv om de har opp til to-tre ganger flere biler på veiene, så går køen raskere. Det tror vi har å gjøre med at folk som tuter og er stressa følger mer med i trafikken, sier Horne.


- Tut i minst 25 sekunder


Kvart over åtte i dag skal en rekke forskere stå ved norske veier og registrere trafikken når bilistene tuter. Horne ber alle tute i minst 25 sekunder når klokken blir 08.15.

-

Vi vil sjekke Trafikkflyt.no og Google Maps, samt ha folk ute langs de
store veiene. Forsøket fungerer selvfølgelig best om flest mulig deltar, så det er bare å kaste seg på, oppfordrer Horne.Vil ha prøveprosjekt i Norge


Abid Raja (V)  i transportkomiteen på Stortinget er svært optimistisk til et slikt tiltak i Norge. Han
viser til lignende undersøkelser i India og Italia som konkluderer med
at tuting er svært effektivt.

- India har langt over en milliard mennesker og der flyter trafikken bedre enn i Norge. Da bør det ikke være noen grunn til at vi kun på grunn av støyhensyn ikke skal gjøre dette grepet også her til lands, sier Raja.

Han vil nå ta opp saken med
samferdselsministeren.

- Vi burde ha et prøveprosjekt på dette for å se om dette også kan fungere her. Trafikken i storbyområdene flyter bedre dersom man bruker tuting som et virkemiddel. Det bør prøves ut på de mest trafikkerte og køtunge veiene hvor folk kan tute i bilen. Det bidrar til at bilisten som kjører foran deg vil legge seg mye tettere på støtfangeren på bilen foran der igjen, og dermed sparer man veldig mange meter på motorveien.  Det bidrar faktisk til at trafikken flyter bedre, sier Raja.