Nyheter

Vil bruke 58 milliarder kroner på julehandel i år

Vi bruker 330 kroner mer enn i fjor.

NY JULEHANDEL-REKORD: 
Det vil bli handlet for omtrent 58 milliarder kroner i desember i år, viser prognosene til Virke. 
I gjennomsnitt vil hver nordmann handle for 11.120 kroner. Foto: NTB scanpix
NY JULEHANDEL-REKORD: Det vil bli handlet for omtrent 58 milliarder kroner i desember i år, viser prognosene til Virke. I gjennomsnitt vil hver nordmann handle for 11.120 kroner. Foto: NTB scanpix

I gjennomsnitt vil hver av oss bruke 11.120 kroner på julegaver, mat og drikke i desember, viser prognoser fra hovedorganisasjonen Virke. Dette er en økning på 4 prosent. Det betyr at hver av oss vil bruke 330 kroner mer enn i fjor. 

Skjermer om julen

– Dette er normalt. Folk skjermer om julen og vil bruke penger til tross for at vi er inne i nedgangstider, sier direktør for faghandel i Virke, Bror Stende til P4 Nyhetene. 

– Det høres mye ut, men vi skal jo også leve i desember. Vi skal spise og drikke og vi bruker en del penger på gaver. Virke anslår at cirka 40 prosent vil gå til mat og drikke. 60 prosent vil gå til gaver, og i følge Stende er det klær det vil ligge mest av under juletrærne i år. 

Han sier økningen hovedsaklig skyldes prisvekst, befolkningsvekst og en ekstra handledag. 

Black Friday stjeler omsetningen
I år som i fjor tror Virke at mye av julehandelen også vil komme i november på grunn av den enorme tilbudsdagen Black Friday den 25. november. 

– Den vil nok ta en del av omsetningen, og da blir det svakere vekst i desember, sier Stende. 

Handles mest i Oslo og minst i Rogaland. 
Høyest omsetning per innbygger får butikkene i Oslo. Her trekker naturlig nok handelstilbudet og det faktum at mange som ikke bor i hovedstaden handler der, opp. Minst økning i omsetningen fra i fjor får Rogaland. 

– Her har nok nedgangstidene hatt størst effekt, og det ser vi også på julehandelen, sier Stende. 

– Sett opp et budsjett
Forbrukerøkonom Magne Gundersen fra Luksusfellen sier det er viktig å ikke handle over evne i jula. 


– Folk må passe på og ikke handle for mer enn det de har råd til. De som kjenner at de har litt trangere økonomi enn i fjor må også tilpasse julehandelen slik at de klarer å betale de regningene vi vet kommer i januar, sier Gundersen til P4 Nyhetene. 

Hans beste råd er å sette opp et lite budsjett på forhånd og holde seg til det.