Christers gresskarsuppe til Halloween

Knask, knep – eller kanskje suppe?

 Foto: P4
Foto: P4

P4s mat- og vinekspert, Christer Berens, har denne uken forberedt seg til Halloween.

Kanskje kan barna, når de banker på døren i helgen, få litt deilig gresskarsuppe i kulda?

Gresskarsuppe
Et matgresskar på ca 1 kilo
2 løk i terninger
To spiseskjeer med ferskrevet ingefær
1 teskje tørket gurkemeie eller 1 spiseskje fersk gurkemeie
Chilipepper etter smak (ca en halv)
To teskjeer salt
Ca 5 dl kylling- eller grønnsaksbuljong
2 dl kokosnøttmelk
4 spiseskjeer ristede gresskarkjerner
Nøytral olje til steking

Stek gresskar og løk sammen med litt olje på middels varme i 3-4 minutter. Tilsett alle ingredienser og kok i ca 20 minutter.

Bruk en stavmikser eller kjøkkenmaskin for å lage suppen jevn. Hvis suppen er for tynn? Kok den lenger, så den tykner. Er den for tykk? Tilsett mer kyllingkraft.

Saken fortsetter under bildet
gresskar
Foto: P4

Grytebrød med frø
200 gram grovt mel
100 gram havre
50 gram smør (kan sløyfes)
2 ts sirup eller honning 
1 ts gjær
Frø: solsikke/gresskarkjerner/chiafrø/sesamfrø/linfrø
Krydre gjerne med litt karve, anisfrø og rosmarin
4 dl vann

Rør ut sirup eller honning i vann. Bland de tørre ingrediensene, og tilsett det bløte. Rør godt og ta på plast. OBS! Skal heve i ca 10 timer.

Ha deigen over på en benk med mel eller bakepapir. Dra deigen ut i en flat firkant og brett hjørnene inn mot midten. Gjør dette flere ganger, til deigen er fast og rund. Legg den deretter på et godt melet klede og la den heve i romtemperatur i 1-2 timer.

Gryten (med lokk) skal i mellomtiden varmes i ovnen på 230 grader. Når deigen er ferdig hevet, legges den i den varme gryten. Ha litt mel i bunnen. Stek - med lokket på - i 20 minutter. Etter 20 minutter tas lokket av, og man setter et termometer i brødet. Når temperaturen har nådd 98 grader, er brødet ferdig.

Oppskriften på grytebrød er inspirert av Sverre Sætre.