«Filifjonkans» fristelser: Ekte svensk Löjrom fra Kalix

Eksklusivt svensk «gull» på menyen.

DELIKATESSE: Kaviaren Löjrom kommer fra fisken siklöja (lagasild), som er utbredt over hele Skandinavia. I Norge er den imidlertid mest vanlig på Østlandet fra Mjøsa og sørover. Foto: P4
DELIKATESSE: Kaviaren Löjrom kommer fra fisken siklöja (lagasild), som er utbredt over hele Skandinavia. I Norge er den imidlertid mest vanlig på Østlandet fra Mjøsa og sørover. Foto: P4

P4s mat- og vinekspert, Christer Berens, med kallenavnet «Filifjonkan», lagde den svenske spesialiteten Löjrom fra Kalix da han gjestet P4s Radiofrokost fredag morgen.

Löjrom er en eksklusiv kaviar som kommer fra fisken siklöja (lagasild på norsk) i Bottenviken, det nordligste havområdet i Østersjøen.

Her følger oppskriften – for 4 personer:

Ristet toast
100 g Löjrom
200 g Philadelphia-ost
200 g Crème Fraîche
2 spiseskjeer finkuttet sjalottløk eller gressløk
2 spiseskjeer saft fra sitroner
2 spiseskjeer hakket dill

Saken fortsetter under bildet
løjrom
HELGEKOS: Retten kan nytes med et glass Chablis. Foto: P4

Slik gjør du:
Ha smør på det lyse brødet, og stek det i ovnen eller stekepannen. Visp osten i en bolle med en håndmikser og tilsett Creme Fraiche. Visp dette luftig. 

Tilsett løk og dill, og smak til med sitron og litt nykvernet pepper. 

Legg kremblandingen på toasten og topp det hele med Löjrom. Nytes med et glass Chablis eller en god musserende vin.