Tipse-tips fra Eyvind Hellstrøm

Stjernekokken forklarer deg hvor mye du bør gi i driks på restaurant.

 Foto: P4
Foto: P4

Mange nordmenn har vært i utlandet i sommer, og tar kanskje med seg utenlandske tipse-vaner med hjem igjen. Men i Norge er det ikke nødvendig å tipse like mye som i USA, for eksempel.

- I Amerika blir du jo forfulgt, eller får politiet etter deg, om du ikke tipser 20 prosent av regningen, forklarte Hellstrøm da han var gjest i P4s Radiofrokost onsdag.

- Men på norske restauranter, der synes jeg det er naturlig å gi pluss/minus fem prosent. Gir du 10 prosent, så er du jo generøs, sier mesterkokken.

Alt avhenger av om du har opplevd hele restaurantbesøket som positivt. At maten smaker bra og servicen er fantastisk. Men det kommer også an på hvor mange man er til bords, mener Hellstrøm:

- Er det en regning på 10 000 kroner, så kan du godt gi 11 000, hvis man er 10 personer. Da blir det jo bare 100 kroner på hver.

Men trenger man å tipse pizzabud, eller andre som leverer mat på døren?

- Det vet jeg ingenting om! Hva er det dere spør om? Pizza-bud, du liksom, ler Hellstrøm.

Eyvind Hellstrøm er tilbake med MasterChef på TV3 fra mandag kl 19.30.