Nytelsesfredag

Christer lager ekte italiensk Pasta Bolognese

Glem hvitløk, glem knuste tomater på boks. Slik lager italienerene «nasjonalretten».

FAVORITT: Dette er Pasta Bolognese slik italienerene lager det. Foto: P4
FAVORITT: Dette er Pasta Bolognese slik italienerene lager det. Foto: P4

Det er aldri feil med en god Pasta Bolognese.

Denne retten elskes av barn og voksne verden over, og har sitt opphav i den italienske byen Bologna.

Italienerene kaller den ragù alla bolognese, og har røtter helt tilbake til en kjøttbasert saus på 1700-tallet.

Her i Norge spiser vi ofte retten til spagetti, men italienerene selv sverger som regel til en fersk tagliatelle.

Christer har fått hjelp av sin italienske venn Niccolò til å sette sammen en deilig Bolognese, slik italienerene lager den.

Du trenger: 
500 gr grovhakket karbonadedeig (kan fås hos slakteren)
50-100 gr finhakket pancetta
1 finhakket svinepølse (kan sløyfes)
½ Sølvløk eller gulløk
1 mellomstor gulrot
2 stilker selleri
3 matskjeer tomatpure
1 glass vin
Laubær
Salt
Pepper

Artikkelen fortsetter under bildet
asd
Foto: Christer Berens

Slik gjør du det:
Lag en «sofrito» av stangselleri, løk og gulrot. De hakkes og stekes på lav varme i olivenolje. Denne brukes som sausbase i svært mange retter fra Italia, Spania, og Portugal.

Øk varmen i pannen og stek kjøttet til det får farge, og tilsett vinen. La alkoholen fordampe, det er viktig at det ikke lukter alkohol. 

Tilsett tomatpure, salt, pepper og en liten kvast laurbær. Rør godt om, og fyll på med vann, slik at det dekker kjøttet med ca en centimeter.

Småkokes under lokk i tre til fire timer. Fyll på væske etter behov, om det skulle 

En liten hemmlighet for å runde av smaken, ha i litt melk eller fløte (ca 1 dl) de siste 30 minuttene.

Server med hakket, fersk persille og parmesan. 

Buon Appetito