Nytelsesfredag

Christer lager Pizza Bianca

Pizza er følelser og her er det lov å leke seg. Men en ting er sikkert - det blir skikkelig digg!

HELGEKOS: Det er aldri feil med pizza i helgene. Foto: P4 / Kristian Bergh
HELGEKOS: Det er aldri feil med pizza i helgene. Foto: P4 / Kristian Bergh

Hemmeligheten med pizza er å bruke en så varm ovn som mulig. Pizzaen skal stå på nederste rille, og stekes gjerne på noe forvarmet, for eksempel en pizzastein, stekepanne med avtagbart håndtak eller lignende.

Stadig flere oppdager nå pizza uten tomatsaus, det som italienerene kaller Pizza Bianca! Slik lager du Christers supre oppskrift på helgekosen.

Start med å lage pizzadeig. Husk at jo mindre gjær du bruker, jo bedre blir den. Du kan også lage pizzadeigen dagen før, og la den ligge i kjøleskapet over natten.  

2 stk pizza - italiensk størrelse

Dette trenger du:
700 gram med hvetemel, gjerne Tippo 00-mel
En halv pakke gjær, gjerne pizzagjær
5 dl kaldt vann (bruker du romtemperert vann, gjærer deigen på to timer)
0,5 dl olivenolje
2 ts salt
1 ts sukker

Slik gjør du det: 
Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle, og spe på vann og olivenolje. Bruk gjerne kjøkkenmaskin.
La stå i 4 timer. Kjevle ut i to pizzabiter.

Christers tips for å gjøre deigen enda bedre: 
Rør sammen en "fordeig" hvor du har blandet 2 dl hvetemel og 1 dl vann, pluss all gjæren. La det stå i to timer og bland i resten av ingrediensene.

Har du veldig god tid, bruk kun en kvart pakke gjær, og la deigen stå i åtte timer. Jo lengre deigen får tid til å gjære, desto bedre blir det. Men husk å bruke kaldt vann!


Dette trenger du til fyllet:
Ca en halv boks Crème Fraîche
2 ts sitronaft
1 ts revet sitronskall
Frisk rosmarin

1 fedd finhakket fersk hvitløk


3-4 hekto med ost for eksempel mozarella, chevre, västerbottenost, og parmesan, som er Christers favoritter.
2 hekto Parmaskinke, eller annen.

Ruccola
Oliven

Slik gjør du det:
1. Bland sammen crème fraîche, sitronsaft, sitronskall, og halvparten av rosmarinen. 

2. Fordel det gjevnt over deigen. Smuldre ost over. Harde oster kan med fordel rives. 

3. Sett inn i ovnen, og ta pizzaen ut når osten begynner å bli gyllen. Strø på skinke, rosmarin, ruccola og oliven.


Til drikke anbefaler Christer en øl, for eksempel Peroni eller en fruktig rødvin.