Nytelsesfredag

Christer serverer «Lammegreia» - Ytrefile av lam med kantareller

Nå er det endelig sesong for norsk lam igjen

Norsk lam er bææære lækkert! Foto: P4 / Kristian Bergh
Norsk lam er bææære lækkert! Foto: P4 / Kristian Bergh
Høsten er her, og det samme er en av Norges mest smakfulle råvarer, nemlig lam.

I den anledning har P4s mat- og vinekspert Christer Berens tatt med seg en real godbit, som vil falle i smak hos de fleste.

Slik gjør du det:
Til fire personer

7-800 gram ytrefile av lam
2 fed knust hvitløk
2 kvister rosemarin (kan sløyfes)
Olje
Smør

Salt og pepre kjøttet, varm opp pannen, og tilsett olje, hvitløk og rosmarin. 
Legg i det romtempererte kjøttet, som stekes i ca 2-3 minutter. Vend kjøttet og tilsett smør, og stek så i ytterligere 2-3 minutter. La kjøttet hvile på en rist i 10 minutter.
For å se om det er ferdig kan du skjære en liten bit i kjøttet, er kjøttet lyserosa trenger det ytterligerere et minutt i stekeovnen. Ser det rått ut trenger det et par minutter.

Tilbehøret:
Ca 2 dl med kantareller
Et halvt blomkålshode i terninger
1 persillerot i biter
4 sjarlottløk i båter
12-16 små hele tomater
2 fed knuste hvitløk
2 ss smør
2 ss nøytralolje
2 ss olivenolje

Salt
Pepper
Tørket rosemarin

Sett ovnen på 200 grader. Bland alle ingrediensene i en langpanne, som settes i ovnen. La stå i ca 20 minutter, eller til grønnsakene er møre.


Saus:
Kraften fra grønnsakene i ovnen, 
1 spiseskje soyasaus
1 finhakket sjarlottløk. 
1 dl hvitvin. 
0,5 - 1 dl vann

Ca 200 gram smør

Salt og pepper, og gjerne litt friske urter om du har det for hånden.

Bruk stekepannen fra lammet. Stek løken i litt smør, på svak varme.
Tilsett soyasaus, øk varmen og tilsett vinen. La det putre litt i ca 2 minutter. Tilsett litt vann hvis sausen ser ut til å koke tørr.

Sil sausen i en kaserolle, og på laveste varme tilsetter du smør, som vispes forsiktig inn i sausen.

Smak til sausen med pepper, eventuelt litt salt. Vær obs på at soyasausen ofte er salt.
Litt fersk persille eller gressløk er prikken over i'en.

Serveres med en fyldig og moden rødvin.