Nytelsesfredag

Christers deilige aspargesretter

– Her trenger vi ikke å henge oss opp i oppskrifter!

HVIT ELLER GRØNN?: De lærde strides om hvilken asparges som er best. Foto: P4
HVIT ELLER GRØNN?: De lærde strides om hvilken asparges som er best. Foto: P4

Hva som er best av hvit og grønn asparges er noe de lærde strider om. Hos P4s Radiofrokost var det den grønne varianten som stakk av med seier.

For Christer Berens ville lage begge deler for å se hvordan hver av de slo an, men grønnsakene fikk ulikt orkester på tallerkenen.

Den hvite aspargesretten var inspirert av et restaurantbesøk i Tyskland. Den hvite derimot hadde et spansk preg over seg.

– Dette er egentlig ikke retter man trenger stramme oppskrifter for å få til. Man velger råvarer i den kvalitet og prisklasse man selv ønsker, sier Christer.

Det som er viktig å huske er at den grønne aspargesen smaker bedre jo tykkere den er.

– Den blir både søt og al dente, i motsetning til de som er tynne som blir enten eller, lover Berens.

Se video fra matlagingen nederst i saken under oppkrifter og fremgangsmåter.

LES OGSÅ: Christer lager ekte Pasta Bolognese

Til den grønne varianten trenger du:
Grønn asparges
Serranoskinke
Bakte mandler
Smør - gjerne ekstra saltet
Flaksalt
Kvernet pepper

Saken fortsetter under bildet.
dfas
FAVORITT: Den grønne aspargesretten slo best an hos programlederne. Foto: P4

Slik gjør du:
For å bevare en fin grønnfarge på aspargesen; kok uten lokk i 5-7 minutter.

Legg et ekstra godt saltet smør på den varme aspargesen slik at klatten smelter.

Dandér serranoskinken enten rundt aspargesen eller legg den på tvers over.

Hakk noen bakte mandler og dryss på.

Smak til med kvernet pepper og flaksalt.


Til den hvite varianten trenger du:
Hvit asparges
Saltbakte poteter
Egg
2 ss eddik
Smør
Flaksalt 
Kvernet pepper

Saken fortsetter under bildet.
wretq
TYSK INSPIRASJON: Christer ble inspireret av et restaurantbesøk i Tyskland og kom derfor opp med denne retten. Foto: P4

Slik gjør du:
Saltbakte poteter (4 porsjoner):
En halv kilo amadine eller andre små poteter
250 g salt
5 dl vann

1. Kok opp vann og salt
2. Kok potetene møre
3. Ta dem ut og la dem tørke. Når de er ferdige skal de være hvite på skallet av alt saltet.

Trekk den hvite aspargesen i vann i 20 minutter. (Obs! Skal ikke koke.) Hvis ønskelig kan man ha i litt hvitvin og saft av en sitron i vannet.

Posjért egg: Varm opp vann med litt eddik i (2ss per liter) til like under kokepunktet. Klekk et rått egg i for eksempel en øse eller en kopp.
Visp vannet slik at det blir som en liten en virvel. Legg egget forsiktig ned i midten av virvelen, og fortsett å gi fart til vannet helt til egget har samlet seg. La egget være i vannet i 3-4 minutter.

Ha en liten klatt med godt smør på den varme aspargesen på tallerkenen, og eventuelt på poteten.

Smak til med flaksalt og kvernet pepper.

God fornøyelse!

Se videoen under med tips og gøy Christers matlaging i P4s Radiofrokost.