Nytelsesfredag

Christers julefavoritter

Christer bød på juleverksted den første dagen i desember!

DEILIG KOMBO: Pepperkaker med blåmuggost er farlig godt. Foto: Hannah Kolås/P4
DEILIG KOMBO: Pepperkaker med blåmuggost er farlig godt. Foto: Hannah Kolås/P4
Når P4s mat- og vinekspert Christer Berens byr på juleverksted - da vet man at det kommer mye god mat på bordet. Det gjorde det også denne fredagen hos P4s Radiofrokost. Finn fram ingrediensene og kom i julestemning!

Christers julegløgg
1 flaske rødvin

10 cl madeira eller portvin (kan sløyfes)

10-15 cl vodka, rom eller konjakk 
 

Anbefalte krydder (noen kan utelates hvis du ikke har):

1 hel kanelstang

20 hele kryddernelliker

1 liten bit ingefær

1 knust stjerneanis

1 ts kardemommefrø

1/2 pomerans-skall

Litt appelsin-, sitron- eller mandarinskall

2-2,5 dl sukker (helst brunsukker)

Varm 1 dl rødvin, tilsett alle krydder og la det koke noen minutter slik at smakene trekkes ut. Tilsett sukker.

Tilsett resten av vinen - og fra nå av må ikke gløggen koke, for da forsvinner alkoholen.

Til sist tilsettes brennevinet.


Serveres sammen med rosiner og hakkete mandler og pepperkaker. Server gjerne pepperkakene med litt gorgonzola, det er en usannsynlig deilig kombinasjon!

Gløgg
GLØGG: En god gløgg er obligatorisk hver jul. Foto: P4


Whiskyost

250 g cheddarost

2 cl maltwhisky (Upper Ten er godt egnet også)

1 plastboks med lokk

1 gaffel

Bruk gaffelen og prikk så mange hull i osten som mulig. Legg osten i plastboksen og hell over whiskyen. Sett den i kjøleskapet.

Hell whiskyen som ligger på siden av osten over osten to ganger daglig i en ukes tid. Hvis ikke osten har tiltrukket seg whiskyen etter en uke så hell av det som er til overs.

La deretter osten godgjøre seg i kjøleskapet minst en uke før servering.

Whiskyost

WHISKYOST: Veldig godt - og veldig enkelt å lage! Foto: Hannah Kolås/P4


Se hvordan Christer lagde de deilige rettene i videoen under: