Nytelsesfredag

Christers svenske delikatesse: Pai med Västerbottenost

Dette lytterønsket falt i smak hos Christer - og hos resten av redaksjonen.

ENKELT: Pai med Västerbottenost er enkelt å lage, og veldig godt. Foto: P4
ENKELT: Pai med Västerbottenost er enkelt å lage, og veldig godt. Foto: P4

For et par uker siden tikket det inn en hyggelig epost i innboksen til Christer:

«Hei Christer

Kan du ikke lage noe godt med ditt hjemlands stolthet, Västerbottensost!? Den er jo knallgod, men ingen av mine venner har hørt om denne osten engang!

Ingrid»

I ukene som har gått etter eposten fra Ingrid, har ikke vår svenske mat- og vinekspert Christer Berens sluttet å snakke om denne svenske delikatessen, og i Nytelsesfredag» denne gangen valgte «Fjollefjonkan» å diske opp med en svensk favoritt; pai med Västerbottenost.

Dette trenger du:

Paideig:
125 gram smør
3 dl hvetemel
1 stk egg

Fyllning:
250 gram Västerbottenost
3 st egg
2 dl kremfløte
Pancetta., evt. tørrsaltet bacon, etter smak

1 «dæsj» Kayennepepper/chipotlepepper, evt vanlig svart pepper

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 200 grader.

Bland smør og hvetemel sammen, slik at de klumper seg til små kuler. Tilsett egg, og jobb det sammen til en deig. Ikke hold på for lenge, for da blir den seig.

Settes i kjøleskap i ca 15 min.

Kjevles ut til ca 1 cm tykkelse. Deigen er lettest å jobbe med når den er midt mellom kjøleskap og romtemperatur.

Legg deigen i en passende form, og "prikk" den med en gaffel. Stekes i 10 minutter.

Legg forvarmet pancetta eller vanlig bacon jevnt ut over bunnen.

Visp sammen alle ingrediensene i fyllingen, og hell på bunnen. Stekes i ytterligere 20 minutter.

Paien er ferdig når den har reist seg litt, blitt fast i formen, og fått en fin brun skorpe.

Kan gjerne serveres med et glass portvin til.