Nytelsesfredag

Dette tilbehøret gjør fredagstacoen din helt perfekt

Silje, Øystein, Bjørn og Christer deler sine beste taco-tips.

FREDAGSTACO: Dette er rett og slett DIGG! Foto: P4
FREDAGSTACO: Dette er rett og slett DIGG! Foto: P4

Se Christer servere deilig taco i bunnen av saken.

Det er fredag og det betyr bare en ting.

TACO!

P4s nytelseskonge Christer tok på seg sombreroen og utfordret Silje, Bjørn og Øystein til å komme med sine beste tips til tilbehør til tacoen.

For det er lov å prøve seg frem litt, og det er noen deilige tips som kan gjøre tacoen din enda bedre.

Her er våre tips:

Øystein - Chipotlemajones
Denne er lært på tacokurs hos Kulinarisk akademi og er rett og slett noe av det diggeste i hele verden ( i følge Øystein selv). Passer perfekt til taco.

Du trenger: 
1 eggeplomme
1 egg
1/2 ss sennep
6 gr salt
1,5 ss vann
1 ss hvitvinseddik
5 del nøytral olje
Salt, kajennepepper og sintronsaft

3-4 stk chipotle (Røkte og tørkede chili)

Slik gjør du det:
Du trenger en stavmikser og romtempererte ingredienser, ha alle ingrediensene i et høyt glass eller beholder. Sett stavmikseren i bunnen av glasset, og miks til det begynner å tykne. Løft stavmikseren rolig opp mot overflaten, på 20 sekunder har du laget hjemmelaget majones.

Bløtlegg chipotlen, og når den er hydrert, ta bort stilken og kutt de opp i småbiter. Kjøres inn i majonesen, og smakes til med lime.

Les mer om Kulinarisk akademi her

Silje - Bytt ut kjøttdeigen med pulled pork
Mange sverger fortsatt til den gode gamle kjøttdeigen når de lager taco.

Men bytter du den ut med for eksempel pulled pork, vil det kanskje åpne seg en helt ny taco-verden for deg og familien.

Du kan for eksempel bruke vår deilige oppskrift fra et par år tilbake. Den tar litt tid, men smaker himmelsk!


Bjørn - Noe med sopp
Ikke så fryktelig avansert, men likevel en personlig favoritt. Du kan for eksempel steke soppen i panna du stekte kjøttet for litt ekstra smak.

Christer - Tortillas og dipper
Vår svenske venn tok det et skritt lenger og alliert seg med sin amerikanske venn, TexMex-kongen Craig Withson, som deler sine beste oppskrifter.

Hvetetortillas:
1 liter hvetemel
1 ts bakepulver
1/2 ts salt
4 ss solsikkeolje
ca. 3,5 dl varmt vann

1. Bland sammen mel, bakepulver, salt, olje og halvparten av vann i en stor bolle.
2. Tilsett mer vann, kun til deigen kan lages til en ball. Deigen bør ikke være altfor klissete. Juster med eventuelt mer mel eller vann.
3. Kna deigen på en melet arbeidsbenk i ca. 5 minutter. 
4. Del deigen i 8-12 like store emner.
5. Lag hver emne til en ball og dekk over dem med et fuktet håndkle.
6. Varm en (helst jern-) panne til middels varme. 
7. Kjevle ut deigemnene, én om gangen, og stek på hver side i ca. 30 sekunder hver. Pass på at det ikke er for mye varme slik at tortillaene blir svidde.
8. Legg tortillaene på en førvarmet fat og legg over et tørt håndkle for å holde dem varme.
9. Gjenta stekeprosessen med de andre tortillaene.

De beste hvetetortillas lages med smult (svinefett), men siden smult ikke er lett å få tak i så kan man bruke olje:


Chile con Queso:
Her er en av mine favoritt-sauser/dipper, perfekt på mange typer tacos, eller som dipp til enten totopos (tortillachips) eller varme tortillas.

2 ss usaltet smør
½ middelstor løk, finhakket
2 jalapeño-chili, finhakket 
1 tomat, hakket
250 g ost (en god cheddar er bra)
litt matfløte eller h-melk
ev. litt salt

1. Smelt smøret i en gryte. Stek løken og chilien i smøret til myk.
2. Tilsett tomat og stek i et halvt minutt til.
3. Ha osten i gryten, rør godt og ta gryten vekk fra kokeplaten.
4. Tilsett bittelitt fløte eller melk hvis dippen er for tykk.
5. Rør konstant til osten har smeltet og server med én gang. Dippen kan varmes på nytt hvis den blir kald.

Tips: Jeg liker også å steke litt kjøttdeig eller svinedeig og ha det oppi dippen.


Er usikker om hvilken type dipp du vil ha. Her er en god tomatsalsa, just in case ...

Pico de Gallo:
4 modne middelstore tomater, uten frø, finhakkede
4 ss finhakket rødløk
1-2 ss finhakket fersk jalapeño-chili
1 ss finhakket hvitløk
Saft fra 2 lime
2 ss finhakket frisk koriander
Salt og pepper

Bland sammen tomat, rødløk, chili, hvitløk, lime-saft og koriander i en bolle. Smak til med salt og pepper.

Escabeche de cebolla (Sylta-rødløk):
Craigs favoritt-tilbehør til en rekke meksikanske retter, ikke minst tacos.
1 rødløk, skåret i tynne skiver
½ ts tørket oregano
¼ ts kvernet sort pepper
¼ ts malt spiskummen
2 hvitløkfedd, skrelte og delte i to
¼ ts salt
8 cl eplesidereddik
Litt vann

1. Blansjer løkskivene i kokende vann i 45 sekunder. Sil av vannet og ha løkskivene i en bolle.
2. Dryss oregano, pepper og spiskummen over løkskivene.
3. Ha hvitløkbitene på en skjærefjøl. Dryss over salt, og knus hvitløkfeddene med den flate siden av en kjøkkenkniv.
4. Ha hvitløkfeddene i bollen med løkskivene.
5. Hell over eddik og kun nok vann at det dekker løkskivene. La blandingen stå til den skal spises.

Les mer om Craig her.

Produsent Anna - Maiskrem
Taco engasjerer og produsent Anna bare måtte hive seg inn i dansen med sitt favoritt-tilbehør til taco, nemlig maiskrem.

Veldig enkelt, og veldig godt!

Du trenger:
1 stk maiskolbe
1 del fløte
1 ss olivenolje
1 ts salt
1 ts jalapenos/chilipepper

Slik gjør du det:
1. Kok maiskolben til den blir mør, med litt smør i vannet. 
2. Skjær av frøene på maiskolben, og kok de i fløte i en kjele i et par minutter.
3. Kjør alt i en mikser til det blir kremete, og smak til med salt og pepper.

Vipps!


Resultatet ble en smaksfest for oss som er glad i taco!