Nytelsesfredag

Gnocchi med salvi og parmaskinke

Gnocchi med salvi og parmaskinke er en rett som man imponerer gjestene med.

NYDELIG: Ikke rart italienerene elsker Gnocchi, det smaker himmelsk! Foto: P4 / Kristian Bergh
NYDELIG: Ikke rart italienerene elsker Gnocchi, det smaker himmelsk! Foto: P4 / Kristian Bergh

– Den er ikke vanskelig å lage, men du trenger litt forberedelse, sier P4s mat- og vinekspert, Christer Berens.

I P4s Radiofrokost fredag morgen serverte han den tradisjonsrike retten, som naturlig nok gikk rett hjem hos alle i studio.

Dette trenger du til gnocchi:
800 gram poteter
250-350 gram hvetemel
100 gram smør
1 tsk salt
2 tsk olivenolje
4 ss riccottaost eller annen kremost (kan sløyfes)

Slik gjør du:

1. Kok potetene møre med skall, skrell dem og damp dem tørre og mos dem.
2. Tilsett smør, salt og olivenolje.
3. Tilsett mel – litt over 250 gram pleier å være nok,  deigen skal være lett å jobbe med og ikke klissete.
4. Kok opp minimum to liter vann med 3 ss salt.
5. Lag en lang rull av deigen og del i små biter, rull bitene over en gaffel slik at det blir riller i deigen, (da fester sausen seg bedre på gnocchien).
6. Legg ca ti biter i vannet som skal småkoke.
7. Ta opp gnocchien når de flyter opp og legg dem på et fat som er dynket i olivenolje

Dette trenger du til resten av tilbehøret:
150 gram parmaskinke
100 gram Pecorino ost eller parmesan
Frisk salvi
100 gram hakket løk, gjerne av ulike typer
50  gram smør
4 ss olivenolje

Slik gjør du:

1. Stek gnocchien i litt olje og smør.
2. Tilsett løk, salvie, riv halvparten av osten over, samt litt sitronskall.
3. Senk varmen og tilsett resten av smøret samt roccolaen.
4. Legg over på tallerkner, tilsett litt salt og nykvernet pepper. Riv skinken i biter og legg på toppen, riv resten av osten og skvis litt sitronsaft på.
5. Server med litt god loff og en lett avkjølt italiensk rødvin, gjerne en Corvina eller Barbera.