Nytelsesfredag

Morsans eggelikør med hjemmelaget marsipansjokolade

Denne har blitt en klassiker for mange.

NAM: «Morsans eggelikør» er perfekt påskekos. Foto: P4
NAM: «Morsans eggelikør» er perfekt påskekos. Foto: P4

For mange er påsken stappet med lange tradisjoner, enten man ferierer ved sjøen eller på fjellet.

Vår svenske mat og vinekspert Christer Berens har en tradisjon han deler med oss hvert år, nemlig den moderne klassikeren Morsans eggelikør. 

Den har blitt en påskefavoritt for mange nordmenn, og i år deler Christer også noen søte tips som kan toppe det hele.

Slik gjør du det:
1. Legg et par kuler med deilig vaniljeis i bunnen av et glass.
2. Hell over Morsans eggelikør 
3. Legg på en bit med marsipansjokolade
4. Pynt med friske bringebær 

Oppskriftene finner du lenger ned i saken.


Morsans eggelikør

Du trenger:
4 eggeplommer
2 1/2 dl sukker
1 ts vaniljesukker
1 1/2 dl kokt kald melk
2 dl konjakk

Slik gjør du det:
Visp sukker og eggeplommer til eggedosis.

Tilsett resten av ingrediensene. Hell over på flaske og legg i fryseren, det kan være lurt å ikke fylle flasken helt full i tilfelle eggelikøren fryser slik at den har plass til å ekspandere.

Eggelikøren er klar etter to timer, men kan ligge fryseren i lang tid.

Skal man være ekstra fin kan man bruke vaniljestang i stedet for vaniljesukker, da får man fine svarte prikker i likøren og den smaker enda bedre. Bruker man bourbon vaniljestang holder det med en halv fordi den er så aromatisk.

Denne er sterkt inspirert av den marsipanen med sjokoladetrekk som du kan kjøpe i butikken, men vi drister oss til å men de har ikke sprit, så denne er bedre.


Marsipan med sjokoladetrekk

Du trenger:
Marsipan type Anton Berg
Mørk sjokolade
Akevitt

Slik gjør du det:
Rull marsipanen til pølser, i passende størrelse.

Smelt sjokolade i vannbad, og legg de på bakepapir, med smeltet sjokolade under.

Hell over først litt akevitt på marsipanen, så den smeltede sjokoladen, slik at det dekker..

Legges i kjøleskapet frem til sjokoladen stivner.

God påske!