Nytelsesfredag

Slik kjenner du om biffen er riktig stekt

Et ansikt kan brukes til så mangt

NESEVIS: En finger på biffen og en i fjeset er oppskriften på en velstekt biff Foto: P4
NESEVIS: En finger på biffen og en i fjeset er oppskriften på en velstekt biff Foto: P4

Det er mange store spørsmål vi må ta stilling til her i livet, men kanskje det viktigste er;


Hvordan vil du ha biffen stekt? 

De fleste av oss ender opp med et litt stotrete «medium pluss, takk», men hvordan kan du vite om biffen er gjennomstekt, medium eller rå?

P4s mat- og vinekspert Christer Berens har svaret, og alt du trenger er en finger og et ansikt.

– Du kan faktisk kjenne hvordan biffen er, ved å sammenligne følelsen at å stikke fingeren på forskjellige steder i fjeset, ler Christer, mens han forklarer det geniale trikset.

Ansiktet ditt er som en biff
– Om du trykker fingeren på den bløte delen av kinnet, vil du kjenne hvordan en rå biff skal kjennes ut, sier han, med fingeren godt plantet på kjaken. 

– Trykker du fingeren mot nesetippen vil du kjenne hvordan en medium biff skal være, og trykker du fingeren mot pannen får du en godt stekt biff, sier nytelsesgeneralen entusiastisk.


Biff av oksefilet
4 pers 4 stykk ca 150- 180 grams biffer

Tips
-    Ikke ta biffen direkte fra kjøleskapet, temperer de ca en time først.
-    Vent til pannen er varm med og legge i biffene
-    Stek først på høy varme ( nesten maks) et minutt og senk deretter varmen, når kjøttsaften begynner og piple opp snur du biffen og steker den andre siden på høy varme i ca ett minutt. 
-    Å steke i smør gir en ekstra god smak, men smøret kan brenne seg så det kan være lurt å bruke både olje og smør.
-    Krydre biffene rett før steking

Slik gikk det da Christer og Siv Jensen stekte biff på direkten:


Rødvinsjy med løk
2 dl rød vin
1 hakket gul løk eller aller helst 4 st sjalottløk
1 ts sukker
2 ts Balsamico eddik ( kan sløyfes)
100 gram smør
Salt og pepper

Bruk den samme stekepannen som du stekte biffen i. Har det brent seg i pannen kan du skylle den (en del av kjøttsmaken vil likevel være i pannen)
Legg den hakkede løken i stekepannen. Ha platen på middels til høy varme tilsett sukker og la det steke i ca 3 minutter slik at sukkeret smelter. Bruker du Balsamico eddik tilsetter du den nå. La det steke i ca 10 sekunder før du tilsetter vinen. Kok inn vinen til ca halvparten og senk varmen til slik at sausen ikke koker mer. Rør inn smøret og visp godt, tilsett salt og pepper og sausen er ferdig.

PS. Smak gjerne til med litt grønnpepper eller friske urter eller pepperot eller noe annet du har lyst på.
asd
NYTELSESFREDAG: Christer Berens er innom P4 hver fredag for å servere sine nytelser til det norske folk Foto: P4