Nytelsesfredag

Slik lager du den beste julelikøren

Det er 45 dager til jul - det betyr at det er tid for å gjøre klar julelikøren!

LIKØR: Appelsinlikør er en klassiker mange lager til jul. Foto: Hannah Kolås/P4
LIKØR: Appelsinlikør er en klassiker mange lager til jul. Foto: Hannah Kolås/P4

Skal du ha den klar til julaften må du nemlig starte veldig snart. Dette siden likøren må stå i rundt 40 dager før den er klar.

Så sett på julemusikken og finn fram ingrediensene - denne er obligatorisk hver jul!


Dette trenger du til Christers julelikør:
1 Norgesglass eller liknende

1 vaniljestang

1 appelsin

40 cl vodka eller rom (40%)

40 hele kaffebønner

40 sukkerbiter (ca. 1 dl)

Prikk ca. 40 hull i appelsinen og legg alle ingrediensene i glasset. Fyll på med sprit slik at appelsinen dekkes. La det stå i 40 dager, filtrer. Likøren er klar til å nytes. ! 

Tips: Heller du i  en liten skvett med konjakk blir det ekstra godt.


P4s Juletiramisu

200 g mascarponeost

3 eggeplommer og 3 eggehviter

1 pakke ladyfingers/fingerkjeks

3 ss sukker

1 fjerdeldels ts salt

2-3 ss P4s julelikør

2 ss sterk kaffe


Mørk sjokolade, kaffibønner, kanel, kakao og revet appelsinskall til servering (etter smak)

Bland eggehviter og salt, pisk til det blir stivt. Pisk eggeplommer og sukker luftig. Vend inn mascarponeosten i eggeplommene, og deretter eggehvitene. Dynk fingerkjeksen med kaffe og appelsinlikør, og legg dem enten i flere små eller en stor form. Hell så mascarpone-blandingen over. 

Ta plast over formen og sett den i kjøleskapet frem til servering. Der burde den stå minst en halvtime, gjerne over natten. 

Til servering: Riv over mørk sjokolade, litt kaffibønner, kakao og kanel etter smak.

Tiramisu

TIRAMISU: Med appelsinlikør blir denne tiramisuen friskere enn en klassisk tiramisu. Foto: P4/Hannah Kolås