Nytelsesfredag

Slik lager du verdens beste fastelavnsboller

På søndag er det fastelavns - her er ekspertens tips til perfekte boller.

POPULÆR: Christers fastelavnsbolle var så populær at den ble spist opp før vi rakk å ta eget bildet, derfor måtte vi finne et på internett! Foto: Shutterstock
POPULÆR: Christers fastelavnsbolle var så populær at den ble spist opp før vi rakk å ta eget bildet, derfor måtte vi finne et på internett! Foto: Shutterstock

For mange er fastelavn det første vårtegnet, og P4s svenske nytelsesgeneral Christer Berens disker opp med en real godbit i anledning dagen.

Svenskene rett og slett elsker fastelavnsboller, eller semlor, som svenskene kaller det.

I følge Berens spises det 45 millioner semlor, hvert år!

Og hemmeligheten er at i Sverige bruker de mandelmasse, og ikke syltetøy, slik vi ofte gjør.

Men selv om det smerter vår svenske venn holder vi denne gangen åpent for å ha i syltetøy, i tillegg til mandelmassen.


Slik lager du Christer Berens «Unions-boller»:

Du kan kjøpe ferdige boller, men det beste er om du lager de selv.


1 egg
50 gram gjær
3 dl melk
100 gram smør
1/2 ts salt
1 ts kardemomme
1 dl sukker
1/2 tsk hornsalt (kan droppes, men vil gjøre bollene luftigere)
Rundt 1 liter hvetemel

Mandelmassefyll:
Rundt 150 g mandelmasse eventuelt marsipan
Et par spiseskjeer melk eller fløte

50 gram hakkede mandler (kan droppes)

Husk at massen skal være for myk, så pass på at den ikke blir for hard, eller for bløt.

En feil nordmenn gjør, i følge Christer Berens, er at nordmenn deler bollen i to, og klemmer fyllet i mellom. Svenskene derimot har en annen metode, forteller Berens.

– Klipp av et trekantet lokk på toppen av bollen, og bland overskuddet sammen med mandelmassefyllet. Stapp deretter fyllet ned i bollen, sier Berens, som noe motvillig innrømmer at det er greit med syltetøy også, for de som liker det.


Slik gjør Christer det:

asd
Så godt smaker Christers fastelavnsboller Foto: P4
Lykke til!